Igauņi sper soli pretī vīru mīlai

© Scanpix

Aizejošā Saeima var atviegloti nopūsties, ka tai nav jāsāk mokpilna diskusija par homoseksuāļu laulībām. Igaunijā vakar pieņemts partnerattiecību likums, kas arī mūsu parlamentu varētu inficēt ar tamlīdzīgām debatēm, taču šai Saeimai vairs nav laika.

Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne Neatkarīgo informē, ka Saeimas lietvedībā nav neviena likumprojekta, kas būtu saistīts ar partnerattiecību reģistrāciju, «un, kamēr es te būšu priekšsēdētāja, mēs neko vairs te pagūt nevaram». Turklāt jaunajā parlamentā iekļuvušās partijas savās programmās par vīru mīlu uz citiem vīriem vispār nav runājušas. Kā nekā mūsu Satversmes 110. pants aizsargā tradicionālu laulību, kurā piedalās atšķirīgi dzimumi.

Igaunijā darbs pie Kopdzīves likuma projekta tika sākts jau 2005. gadā un līdzīgi kā visur pasaulē izraisīja milzu kaislības. Daudziem labpatīk spriest par to, kam ar ko jāguļ, kā pareizi jāguļ, kā politkorekti jārunā par pareizu gulēšanu utt. Trešdien šīs debates nonāca finiša taisnē un opozīcija ierosināja pikantos jautājumus uzdot sabiedrībai, proti, nodot likumprojektu tautas nobalsošanai. Kā referenduma nepieciešamību skaidroja opozicionāru līderis Urmass Reinsalu, «satraukumu rada tas, ka likums, kuram vajadzētu vairot toleranci, patiesībā palielina naidīgumu divu Igaunijas sabiedrības nometņu starpā». Likums paredz, ka cilvēki, kas dzīvo kopā neprecējušies, varēs reģistrēt savas partnerattiecības un līdz ar to regulēt juridiskās attiecības savā starpā. Atbilstoši likumprojektam savu kopdzīvi varēs reģistrēt arī viendzimuma pāri, ziņo LETA.

Rīgikogu vairākums nosprieda, ka tautu šo jautājumu izlemšanā labāk neiesaistīt, un vakar notika galīgais balsojums par likumprojektu. Geju pāru līdzjutējiem izdevās uzvarēt tikai ar nieka divu balsu pārsvaru. Par bija 40 parlamentārieši, pret 38, bet 10 atturējās.

Izdevums Postimees gan atgādina, ka likumam jāpārvar vēl viens slieksnis. Valsts prezidentam tas jāizsludina. Visticamāk, tā arī notiks un 2016. gada 1. janvārī likums stāsies spēkā. Laulības tās gluži nebūs, bet, ja ne svētām, tad vismaz juridiskām saitēm vīri ar vīriem un sievas ar sievām drīkstēs saistīties. Un arī adoptēt bērnus. Tāpat likumu izmantos heteroseksuāļi, kas nespēj saņemties vai kaut kādu iemeslu dēļ negrib precēties, bet raizējas par iespējamo mantojumu. Pēc likuma pieņemšanas Igaunijas sabiedrībā turpinās asas debates. Notiek protesti.

Latvijā tiktāl, domājams, nenonāks. Prezidents Andris Bērziņš vakar paziņoja, ka ir zvērējis ievērot Satversmi un stingri ievēros Satversmes 110. pantu. Tātad nekādu debašu par valsts atbalstu vīru mīlai nebūs.

Svarīgākais