Leiši par gada cilvēkiem atzīst prezidenti un par noziegumu aizdomās turēto

Par Gada cilvēku Lietuvā pirmo reizi atzīta sieviete — tā ir prezidente Daļa Grībauskaite, kas jau ilgu laiku sabiedrībā populārāko cilvēku sarakstā pārliecinoši ieņem pirmo vietu, raksta avīze "Lietuvos rytas".

Sabiedrības aptaujā, ko jau 17 gadus rīko Lietuvas un Lielbritānijas tirgus un sabiedriskās domas izpētes kompānija "Baltijos tyrimai", viņa līdz šim trīs reizes tikusi minēta starp pieciem populārākajiem Lietuvas cilvēkiem — tas noticis 2005., 2007. un 2008.gadā, kad Grībauskaite vēl bija Eiropas Savienības (ES) budžeta un finanšu komisāre.

Taču šoreiz aptauja ir zīmīga ar ko citu, proti, otrajā vietā aiz prezidentes pārliecinoši ierindojusies visnotaļ pretrunīga personība — Kauņas rajona iedzīvotājs Drasjus Ķedis, kas kopš rudens tiek meklēts kā iespējamais divu slepkavību vaininieks, bet ilgu laiku pirms tam mēģināja piesaistīt mediju uzmanību, apsūdzot vienu slepkavības upuri viņa mazās meitiņas seksuālā izmantošanā, bet Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes - ilgstošā nespējā un negribēšanā šīs apsūdzības izmeklēt. Lai gan Ķeža cilvēciskais raksturojums ir visai pretrunīgs, lielā daļā sabiedrības viņš acīmredzot iemantojis zināmu taisnības aizstāvja oreolu.

2009.gada aptaujā kopumā nosaukti 64 vārdi - jūtami mazāk nekā gadu iepriekš, kad tika minēti 82 sabiedrībā pazīstami cilvēki. Visbiežāk pieminēti politiķi — kopā 29, televīzijas pārraižu vadītāji, žurnālisti, izklaides biznesa pārstāvji — 14, sportisti un treneri - pieci. Sports un izklaides industrija šoreiz pārstāvēti krietni trūcīgāk nekā gadu pirms tam.

Aptaujā, kas notika novembra beidzamajā nedēļā, piedalījās 1022 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.