Katalonijas valdība nākamnedēļ pieņems lēmumu par neatkarības referendumu

© scanpix

Katalonijas valdība pirmdien paziņoja, ka līdz 15.oktobrim izlems, vai turpinās uzstāt uz 9.novembrī paredzētā neatkarības referenduma rīkošanu.

Spānijas konservatīvā valdība apgalvo, ka iecerētais referendums ir antikonstitucionāls, un Konstitucionālā tiesa tautas nobalsošanas rīkošanu ir uz laiku apturējusi, kamēr izvērtēs Barselonas ieceres likumību.

Taču lietas izskatīšana Konstitucionālajā tiesā var ilgt gadiem.

Intervijā Katalonijas radiostacijai "Rac1" reģionālās valdības pārstāvis Fransesks Omss atzina, ka ap 13. vai 15.oktobri jau būs par vēlu, lai līdz 9.novembrim referendumu pienācīgi sagatavotu.

"Laika rāmi iespējams paplašināt, (..) taču, ja kaut kas ir jāizlemj, mēs par to nevaram lemt 7. vai 8.novembrī," piebilda Omss.

Šobrīd tikai 23% kataloņu vēlas, lai Katalonijas premjerministrs Arturs Mass "ignorētu" Konstitucionālās tiesas lēmumu un turpinātu referenduma rīkošanu, liecina aptauja, kuras rezultātus svētdien publicēja laikraksts "El Pais".

Savukārt 45% vēlas, lai Mass "pakļautos likumīgajam spriedumam" un iesaistītos sarunās, rodot iespēju sarīkot tādu nobalsošanu, kas "ievērotu konstitūciju".

Tikmēr 25% aptaujāto vēlas, lai reģionālā valdība atrastu citu risinājumu, kas nodrošinātu Katalonijas neatkarību bez referenduma rīkošanas.

Vienlaikus aptaujā konstatēts, ka gandrīz puse vēlētāju atbalstītu Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā, ja tai tiktu piešķirts īpašs statuss, kamēr par pilnīgu neatkarību nelokāmi iestājas tikai 29% kataloņu.

Svarīgākais