Vatikānā notiek ārkārtas sinode par ģimeni un laulību mūdienās

© Scanpix

Pāvests Francisks svētdien atklājis bīskapu ārkārtas sinodi, kas veltīta ģimenei un laulībai mūdienu sabiedrībā.

Divas nedēļas katoļu baznīcas arhibīskapi un kardināli no visas pasaules, kā arī eksperti un citu konfesiju pārstāvji apspriedīs baznīcas attieksmi pret tādiem jautājumiem kā laulība, ārlaulības kopdzīve un laulības šķiršana.

Kopš stāšanās amatā pirms 18 mēnešiem Francisks vairākkārt runājis par "brūcēm", kas mūsdienu sabiedrībā radušās, brūkot ģimenes institūcijai, un vienlaikus uzsvēris, ka baznīcai ir jāņem vērā jaunā realitāte.

Ģimeni viņš nosaucis par ne ar ko nesalīdzināmu cilvēciskuma skolu un laulību - par Dieva mīlestības atspulgu.

Sestdien, Sinodes priekšvakarā uzrunājot desmitiem tūkstošiem ticīgo Vatikāna Sv.Pētera laukumā, tostarp daudzas ģimenes ar bērniem, pāvests izteica cerību, ka gaidāmā viedokļu apmaiņa "var pavērt durvis uz Baznīcas un sabiedrības atjaunotni".

"Šīs brūces jādziedē ar žēlsirdību. Baznīca ir māte, nevis muitas kantoris, kas vēsi pārbauda, vai nav pārkāpti noteikumi," viņš sacījis, pieminot pie katoļu baznīcas piederošos šķirtos vai ārlaulības kopdzīvē dzīvojošos pārus un vientuļās mātes un lūdzot sinodei Dieva vadību.

"Sinodes nav paredzētas tam, lai apspriestu skaistas un gudras idejas, vai tam, lai noskaidrotu, kurš gudrāks," norādījis Francisks, aicinot sinodes dalībniekus "strādāt atdevīgi, patiesā brīvībā un pazemīgā radošumā".

Kā vēsta vietne "Katolis.lv", no Latvijas bīskapu sinodē piedalīsies Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.