Krievija ieviesīs pārtikas kartītes

© scanpix

Krievijas ierēdņi vairs nenoliedz, ES valstu embrago dēļ, radušos cenu straujo pieaugumu, vēsta Krievijas mediji.

Valdība atzinusi, ka situācija valstī izveidojusies tāda, ka nepieciešams palīdzēt maznodrošinātajiem valsts iedzīvotājiem.

"Lielais cenu kāpums, ko izsaucis ES valstu preču importa aizliegums izveidojis "sprādzienbīstamu situāciju valstī", norādījis  Krievijas Ekonomikas ministrijas vadītājs Aleksejs Uļukajevs.

Savukārt Krievijas Noguldījumu krājkases prezidents Germans Grefs norādījis, ka arī krievu rubļa stiprināšana nelīdzēs, jo dolāra vērtība samazināsies, bet cenas nē.

Pārtikas ministrijas ierēdņi ierosinājuši apspriest atgriešanos pie pārtikas kartīšu ieviešanas maznodrošinātajiem. Kas ļautu cilvēkiem veikalos iegādāties pārtikas produktus un maksāt ar šīm kartēm.

Kā norāda kāds eksperts, sistēma būtu efektīva. Taču viss protams ir atkarīgs no palīdzības apjoma, jo prakse rāda, ka kartītes kā subsīdija ne tikai palīdz maznodrošinātajiem, bet arī ļoti ātri atgriežas ekonomikā.

Aleksejs Vjazovskis, Zelta monētu nama viceprezidents kartīšu ieviešanas iniciatīvu vērtē kā vēlēšanos novērst sociālo sprādzienu.

"Cenu kāpums pirmkārt, ietekmē zemākos sabiedrības slāņus, kas Krievijā ir vairāk nekā 20 miljoni cilvēku. Savukārt rubļa vērtības krišanās šo slāni padara vēl nabadzīgāku.Sociālo sprādzienu  var novērst ieviešot pārtikas kartītes. Vienīgais mīnuss ir budžeta līdzekļu izlietošana un iespējams inflācija," norāda Vjazovskis.