Nākamgad apritēs 120 gadi kopš latviešu emigrācijas viļņa uz Brazīliju

2010.gadā apritēs 120 gadi, kopš sākās latviešu emigrācijas vilnis uz Brazīliju, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas nerezidējošais vēstnieks Brazīlijā Artis Bērtulis.

Latviešu kopiena Brazīlijā ir viena no tā dēvētajām vecajām kopienām. Pirmie latvieši uz Brazīliju devušies 1890.gadā, kur dibinājuši arī vairākas pilsētas, tostarp pašreizējo Jelgavas sadraudzības pilsētu Novo Odesu.

Brazīlijā dzīvo vislielākā latviešu kopiena Latīņamerikā. Vairāki tūkstoši latviešu uz Brazīliju izceļoja 20.gadsimta sākumā. Tiek lēsts, ka Brazīlijā dzīvo apmēram 20 000 latviešu.

Bērtulis, kura rezidences vieta ir Lisabona, sacīja, ka saskata lielu potenciālu Latvijas uzņēmējiem Brazīlijas tirgū - īpaši augsto tehnoloģiju un informācijas tehnoloģiju jomās. Interesi izrādījuši arī Latvijas farmācijas, pārtikas rūpniecības un alkoholisko dzērienu ražotāji.

Tāpat diplomāts mūsu valsts uzņēmējiem, līdzīgi kā to dara spāņi, iesaka izmantot portugāļu sadarbības partnerus, lai ieietu Brazīlijas tirgū

Bērtulis atzina, ka patlaban Latvijas pārstāvniecība Brazīlijā nav nodrošināta pietiekami augstā līmenī, jo viņam ceļā vien uz Brazīliju no rezidences vietas Portugālē ir jāpavada astoņas stundas. Viņš pauda cerību, ka tālākā nākotnē mūsu valsts Brazīlijā varētu tikt pārstāvēta augstākā līmenī.

Patlaban bez nerezidējošā vēstnieka Latvijai Brazīlijā ir divi goda konsuli - goda ģenerālkonsuls Sanpaulu Jānis Grimbergs un goda konsule Braziljā - Līga Briģe.

Pasaulē

Polija "nepiekāpsies" Volīnijas slaktiņa jautājumā, jo Polijas pilsoņu cienīga apbedīšana ir nevis politiska prasība, bet kristīgs pienākums, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis tiešsaistes jautājumu un atbilžu sesija sociālajos medijos.

Svarīgākais