Lisabonā vēlas dibināt "Latvijas namu"

Latvijas vēstniecība Portugālē iecerējusi ar uzņēmēju atbalstu Lisabonā izveidot "Latvijas namu", kurā būtu pārstāvētas mūsu valsts uzņēmēju intereses, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstnieks Portugālē Artis Bērtulis.

"Šobrīd tā ir tikai ideja, kura ir sākusi savu ceļu," sacīja Bērtulis, minot, ka par šādu iespēju patlaban interesi izrādījuši jau vairāki uzņēmēji. Vēstnieks teica, ka šāds "Latvijas nams" varētu apvienot tos Latvijas uzņēmējus, kas apņēmušies iekarot Portugāles tirgu.

Bērtulis iecerējis "Latvijas namu" veidot no koka, jo portugāļiem mūsu valsts galvaspilsēta asociējas ar kokmateriālu vārdā Rīga. Proti, pēc 1755.gada zemestrīces Lisabona burtiski tika uzcelta no jauna, pārsvarā izmantojot kokmateriālu, kas nesis Rīgas vārdu.

"Visi zināja, ka Rīga - tas ir augstas kvalitātes produkts," teica diplomāts, norādot, ka šāda asociācija darbojas joprojām, tādēļ šāds "Latvijas nams", kas pārstāvētu Latvijas uzņēmēju intereses, būtu arī kā sava veida kvalitātes simbols.

Pērn Portugāle ieņēma 41.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā - 67.vietu eksporta partneru un 33.vietu importa partneru starpā. 2008.gadā galvenās Latvijas eksporta preces uz Portugāli bija koksne un tās izstrādājumi, augu valsts produkti, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas. Galvenās Portugāles importa preces Latvijā ir mašīnas un mehānismi, kā arī elektriskās iekārtas, liecina Ārlietu ministrijas apkopotā informācija.

Vēstnieks saskata potenciālu sadarbībā ar portugāļiem augsto tehnoloģiju un atjaunojamās enerģijas jomās. Bērtulis atzina, ka portugāļu uzņēmēju interese par Latvijas tirgu neesot augsta, tomēr mūsu valsts uzņēmēji izrāda interesi par Portugāles tirgu.

Piemēram, pagājušajā gadā Portugālē prezentēta Latvijas ekokosmētikas ražotāja "Madara", kuras produkcija patlaban jau nopērkama sešos šīs valsts veikalos.

Svarīgākais