Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Anti Nobela balvu pasniedz par banāna mizas slīdības pētījumu

© Scanpix/AP

Starptautiska komisija Amerikas Savienotajās Valstīs ikgadējā ceremonijā 24. reizi paziņojusi aizvadītā gada Ig Nobela prēmijas jeb anti-Nobela prēmijas laureātus.

Balva tiek piešķirta zinātniekiem, kuri ilgstoši strādājuši pie dīvainiem un muļķīgiem zinātniskiem atklājumiem.

 Krievu fiziķis Andrejs Geims saņēmis balvu par izgaismotu vardi, kuras izgaismošanā tiek izmantota magnētiskā levitācija.

Bez tam fizikas jomā balvu saņēma arī japāņu zinātnieki no Kitasas universitātes, kuri veica 12 dažādus banāna mizas slīdības pētījumus. Pētījumā tikusi izmantota dažāda klājuma grīda - parkets, linolejs, dēļu grīda un sniegs.

Čehijas un Vācijas zinātnieku grupa ilgstoši pētījusi kādā virzienā  sēžas suņi, lai nokārtotu savas dabiskās vajadzības. Pētījumā izmantoti 37 dažādu sugu suņi un tas ilga divus gadus. Secinājums, kas pieņemts pētījuma rezultātā- visi suņi vietu izvēlas virzienā no ziemeļiem uz dienvidiem.

Indijas zinātnieks saņēma balvu par neparastu bekona īpašību pētījumu, kurā tika pierādīts, ka bekons lieliski palīdz bērniem kad asiņo deguns. Bekona pielietojumu pret deguna asiņošanu saņemot balvu demonstrēja pats zinātnieks.

Naudas balva, kas 10 miljardi Zimbabves dolāru, atbilstoši tiek arī izmaksāta bezvērtīgos Zimbabves dolāros.