Lietuvā atklāj vismaz 120 000 nereģistrētu cūku

© f64

Lai gan saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā vietumis cūkas nācies izkaut, tomēr dzīvnieku reģistrācijas gaitā noskaidrojies, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu cūku skaits valstī pieaudzis par 120 000.

Tas liek domāt, ka daļa saimnieku cūkas apzināti nereģistrē vai, iespējams, pat nezina, ka tās jāreģistrē, pirmdien paziņojusi zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene. Atklāti arī gadījumi, kad cilvēki neziņo par cūku nobeigšanos un paši aprok cūkas netālu no saimniecības.

Lai bremzētu bīstamās cūku slimības izplatīšanos, ieteikts steidzamā kārtā būtiski palielināt naudassodus par nereģistrētām cūkām.

Pēc ministres teiktā, līdzšinējie sodi sen nav mainīti un šobrīd šķiet smieklīgi. "Jāsaprot, ka tā nav viena cilvēka vai vienas saimniecības darīšana, bet var skart arī visu Lietuvu, tādēļ mēs uzskatām, ka naudassodi jāpalielina," pēc valdības sēdes pastāstījusi Baltraitiene.

Viņa piebildusi, ka tiem cilvēkiem, kuri cūkas nav reģistrējuši līdz šim, nekādi sodi netiek noteikti. Pagaidām viņiem tiek izdalīti informatīvi materiāli, bet turpmāk par ļaunprātīgu nereģistrēšanu būs jāmaksā.

Šo jautājumu valdība trešdien gatavojas apspriest vēlreiz, lai tad to iesniegtu Seimam. Iecerēts prasīt to izskatīt steidzamības kārtībā, lai jaunie naudassodi varētu stāties spēkā no 1.novembra.