Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Malaizijas lidmašīnas katastrofas Ukrainā izmeklēšanas teorija ir par zeme-gaiss raķeti

© Scanpix/AFP

Izmeklējot Malaizijas lidsabiedrības pasažieru lidmašīnas katastrofu Austrumukrainā, eksperti koncentrējas uz teoriju, ka lidaparāts notriekts ar zeme-gaiss raķeti, piektdien paziņojis Nīderlandes prokuratūras vadītājs Freds Vesterbeke.

Visi 298 lidmašīnas "Boeing 777" pasažieri gāja bojā. Divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Vesterbeke, kurš vada starptautisko izmeklēšanu šajā lietā, atklāja, ka izmeklētāji atguvuši 25 metāla gabalus no bagāžas un līķiem, kas varētu ļaut noteikt, kāda raķete izmantota lidmašīnas notriekšanā.

Nīderlandes Drošības pārvalde otrdien atklāja, ka lidmašīna nogāzusies Austrumukrainā pēc tam, kad tai gaisā, domājams, trāpījuši "daudzi augstas enerģijas objekti". Šie secinājumi atbalsta teoriju, ka lidmašīna notriekta ar zeme-gaiss raķeti.

Ukraina un ASV vaino prokremliskos kaujiniekus, kuri 17.jūlijā notrieca lidmašīnu, izmantojot Krievijā ražotu raķešu sistēmu zeme-gaiss.

"Ja mēs varēsim pierādīt, ka šis metāls nāk no šādas raķetes, tas, protams, ir svarīgi. Šobrīd mēs to nezinām, bet mēs to izmeklējam," norādīja Vesterbeke.

Izmeklēšanai traucē nestabilā situācija katastrofas vietā, kur joprojām turpinās kaujas starp Ukrainas drošības spēkiem un prokremliskajiem kaujiniekiem, lai gan pagājušo piektdien panāktais pamiers ļauj cerēt, ka situācija varētu uzlaboties.

Pašreiz izmeklētāji strādā ar 500 paraugiem, kas iegūti katastrofas vietā no bojāgājušo līķiem un bagāžas, kā arī pēta digitālos avotus, tostarp 350 miljonus tīmekļa vietņu.

Patrīcija Zorko, kas vada vairāk nekā 100 Nīderlandes policistu, kuri sadarbojas ar Austrālijas un Malaizijas izmeklētājiem, norādīja, ka viņi ar nepacietību gaida, kad varēs piekļūt katastrofas vietai.

Viņa atklāja, ka, pateicoties sabiedrības atsaucībai Ukrainā, Krievijā un Lielbritānijā, izmeklētāju rīcībā nonākuši 20 000 fotogrāfiju un 750 video ierakstu.

Viens no galvenajiem pavedieniem ir ieraksts ar prokremlisko kaujinieku telefonsarunu, kurā viņi apspriež lidmašīnas notriekšanu, norādīja Zorko, piebilstot, ka ieraksta autentiskums tiek pārbaudīts.