DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© scanpix

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

IETEKMĪGS AMATS: Eiropas Komisijas (EK) nākamais prezidents Žans Klods Junkers paziņoja par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā bijušajam Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem. Dombrovskim līdz ar EK viceprezidenta amatu uzticēta atbildība par Eiropas Savienības eiro un sociālā dialoga nozari. No sešiem viceprezidentu amatiem četri tikuši bijušajiem premjeriem - Dombrovskim, Somijas Jirki Katainenam, Igaunijas Andrusam Ansipam, un Slovēnijas Alenkai Bratušekai, pārējie divi amati tikuši Kristalinai Georgijevai no Bulgārijas un Fransam Timmermansam no Nīderlandes.

ES BIJU VARENS UN BŪŠU VARENS: Rīgas brīvostas valde šodien tomēr neatstādināja no amata ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, lai gan to bija ierosinājuši valsti pārstāvošie valdes locekļi. Par Loginova atstādināšanu nobalsoja tikai četri valsts pārstāvji valdē.

TOMĒR RISKĒS?: Vācijas kanclere Angela Merkele aicinājusi nekavējoties piemērot Krievijai jaunās sankcijas. Vienlaikus kanclere norādīja, ka jaunās sankcijas vienmēr var tikt atceltas, ja pamiers Austrumukrainā būs noturīgs. "Pašreizējās situācijas gaismā (..) mēs tagad aicinām publicēt sankcijas. Es ceru, ka mēs drīz to nolemsim," uzrunājot Vācijas likumdevējus, paziņoja kanclere.

SITUĀCIJA STABILIZĒJAS: Krievija izvedusi no Donbasa 70% savu karavīru, kas atradās Ukrainas teritorijā, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko. "Pēc mūsu izlūkdienesta jaunākajiem datiem ārpus robežas izvesti 70% Krievijas spēku. Tā ir vēl viena cerība, ka miera iniciatīvām ir laba perspektīva," valdības sēdē pavēstīja Porošenko.