Kijeva: Karā Donbasā piedalījušies vismaz 10 000 Krievijas karavīru

© scanpix

Karā Donbasā piedalījušies jau vismaz 10 000 Krievijas karavīru, pirmdien pavēstīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Informācijas un analīzes centra priekšsēdētāja vietnieks Volodimirs Poļevojs.

"Atbilstoši mūsu izlūkdienesta datiem konfliktā Donbasā līdz šodienai gājuši bojā aptuveni 2000 Krievijas pilsoņu, kas vienā vai otrā veidā bija piedalījušies šajā konfliktā.

Ievainoto skaitu mēs varam aplēst tikai aptuveni, pareizinot šo skaitli četras reizes, un tad tie ir 8000 ievainoto plus 2000 nogalināto. Vismaz 10 000 cilvēku ir gājuši cauri šim konfliktam Donbasā," sacīja amatpersona.

Ievainotie krievi tiek "slēpti" armijas hospitālōs Sanktpēterburgā, Rostovā pie Donas, Volgogradā un Jeiskā, kā arī civilajos medicīnas centros šajās pilsētās.

"Šodien mēs fiksējam tendenci, ka ievainotie tiek nosūtīti un Krievijas Federācijas slēgtajiem armijas garnizoniem, kur ir noteikts piekļuves režīms, tur netiek laisti nedz žurnālisti, nedz radinieki," sacīja Poļevojs, piebilstot, ka Krievijas varasiestādēm tādējādi izdodas noslēpt patiesos datus par kritušajiem un ievainotajiem krieviem.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējie teroristi aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus.

Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsa pretterorisma operāciju.

Vēl februārī Krievija okupēja Krimu, bet martā to anektēja.

Krievijas karaspēka regulārās daļas 27.augustā iebruka Ukrainas teritorijā un ieņēma Novoazovskas pilsētu Azovas jūras piekrastē. Šobrīd tās atrodas jau pie Mariupoles.

Ukrainas amatpersonas ziņojušas, ka lielas Krievijas armijas regulārā karspēka vienības, arī tanku vienības, piedalījušās kaujās pie Ilovajskas un Luhanskas.

Svarīgākais