Porošenko: Neiespējami konfliktā uzvarēt tikai ar militāriem līdzekļiem

© Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien, apmeklējot Mariupoli, paudis pārliecību, ka konfliktu Austrumukrainā nav iespējams atrisināt tikai un vienīgi ar militāriem līdzekļiem un aicināja Krievijas karavīrus atkāpties.

"Ir neiespējami uzvarēt konfliktā tikai ar militāriem līdzekļiem. Jo vairāk mēs palielinām spiedienu, jo vairāk Krievijas karavīru ir mūsu teritorijā," paziņoja Porošenko.

Viņš žurnālistiem norādīja, ka ātrākais ceļš uz stabilitāti un mieru Ukrainā ir vienkāršs.

"Atvelciet ārvalstu karavīrus un slēdziet robežu, un nedēļas laikā mēs atradīsim kompromisu (..). Es domāju, ka miera iniciatīva ved mūs pie šī rezultāta," norādīja prezidents.

Porošenko iepriekš arī paziņoja, ka Kijevai izdevies atbrīvot 1200 cilvēku, kuri atradās prokremlisko separātistu gūstā.

Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvji piektdien Minskā parakstīja vienošanos par pamieru, kas stājās spēkā piektdien plkst.18.

Vai nolaupītie cilvēki atbrīvoti ieslodzīto apmaiņas laikā, par ko abas puses vienojās līdz ar ugunspārtraukšanu, nav zināms.

Šobrīd Ukrainā pasludinātais pamiers ir ļoti trausls un turpinās teroristu un Krievijas karavīru uzbrukumi Ukrainas pozīcijām.

Porošenko norādīja, ka pamiers tiek pārtraukts desmit līdz 12 reizes dienā, bet, ja vienošanās ļauj atgriezties mājās sagūstītajiem un saudzē civiliedzīvotāju un karavīru dzīvības, "tas nozīmē, ka pamiers darbojas".

Viesojoties Mariupolē, prezidents solīja gādāt par pilsētas aizsardzību un palikšanu Ukrainas sastāvā.

Mariupole, kas atrodas Doņeckas apgabala Azovas jūras piekrastē, ir pēdējā lielā pilsēta konflikta zonā, ko joprojām kontrolē Ukrainas bruņotie spēki.

Ierodoties Mariupolē, Porošenko tviterī pavēstīja, ka kaujinieki sākuši apšaudīt kontrolpunktu pie pilsētas, jo uzzinājuši, ka viņš gatavojas to apmeklēt.

"Viņi domāja, ka iebiedēs mani. Bet neviens no viņiem nebaidās! Tā ir mūsu zeme. Mēs to nevienam neatdosim," paziņoja Porošenko.

Prezidents arī tikās ar brīvprātīgajiem, kuri palīdz pilsētas aizsardzībā.

"Protams, pastāv briesmas, neviens nevar teikt, ka pamiers, ko es ar tādām grūtībām panācu, pilnībā mūs pasargās," norādīja prezidents.

Svarīgākais