Sagūsta Igaunijas drošības policijas virsnieku un aizved uz Krieviju

© Scanpix/AP

5. septembra rītā ap plkst. 9.00 Igaunijā, netālu no Luhamā robežkontroles punkta nezināmi bruņoti cilvēki, kuri ieradušies no Krievijas teritorijas, sagūstījuši un aizveduši uz Krieviju Igaunijas Iekšējās drošības dienesta (KaPo) virsnieku, vēsta Postimees.ee

Nezināmi bruņoti cilvēki, kas ieradušies no Krievijas, radījuši traucējumus radiosakariem un izmantojuši dūmu sveces.

Pret virsnieku, kurš pildījis savus dienesta pienākumus Igaunijas teritorijā, pielietots spēks, viņam draudēts ar ieročiem. Virsnieks pildījis pienākumus, novēršot pārrobežu pārkāpumus.

Balstoties uz līdz šim pieejamu informāciju, sākts kriminālprocess.

Kā izteicies Igaunijas Iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs valsts drošības dienests dara visu iespējamo, lai šo jautājumu atrisinātu. Ministrs centīsies personīgi sazināties ar Krievijas dienestiem, lai pēc iespējas ātrāk oficiālā līmenī panāktu visu iespējamo nolaupītā darbinieka atbrīvošanai.

Pevkurs arī norādījis, ka Igaunijas drošībai draudi nepastāv.

Sakarā ar notikušo incidentu uz Igaunijas ārlietu ministriju izsaukts Krievijas vēstnieks Igaunijā Jurijs Merzļakovs.

Kā žurnālistiem teicis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, Igaunijas vēstniecības Maskavā sazinājusies ar Krievijas ārlietu ministriju un lūgusi palīdzību un sadarbību notikušajā incidentā.

Piektdienas vakarā notikušajā preses konferencē Igaunijas Iekšējās drošības dienesta KaPo ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu norādīja, ka nolaupīšanā tiek izslēgti politiski motīvi vai saistība ar terorismu. "Mēs prasīsim palīdzību no Krievijas puses un cerēsim, ka viņi mums palīdzēs, teicis Sinisalu,"vienlaikus norādot, ka Krievijas robežsargi uzsver, ka viņi savukārt nav fiksējuši nekādus pārkāpumus uz robežas.

Igaunijas un Krievijas robežsargi esot tikušies notikuma vietā plkst.13 , tās laikā Krievijas puse paziņojusi, ka par notikušo tai nekas neesot zināms.Abu pušu pārstāvji devās uz notikuma vietu un konstatēja tur cīņas pēdas. Pazīmju, ka būtu lietoti šaujamieroči, nav, piebilda Sinisalu.

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR ziņo, ka šobrīd nolaupītā atrašanās vieta nav zināma. Nav arī skaidrs, kāpēc par notikušo atklātībā tika paziņots tikai pēc sešām stundām. Nekas neliecina, ka notikušais būtu kas vairāk kā izolēts ar noziedzību saistīts incidents, taču piebilst, ka uz starptautiskās spriedzes fona tas tiek uztverts ļoti nopietni.

Savukārt Krievijas Drošības dienests (FDD) piektdienas vakarā nācis klajā ar paziņojumu , ka Igaunijas Drošības policijas darbinieks aizturēts Krievijas teritorijā, viņš esot "šķērsojis robežu", piedaloties "Igaunijas Drošības policijas rīkotā operācijā".

"Krievijas Federācijas teritorijā aizturēts Igaunijas pilsonis, Igaunijas Drošības policijas Tartu nodaļas darbinieks Estons Kohvers,"skaidro FDD.

Kohveram esot izņemta pistole Taurus ar patronām, 5000 eiro, speciālās ierīces slepenu audioierakstu veikšanai, kā arī materiāli, kam ir izlūkošanas uzdevuma raksturs.Šobrīd notiek izmeklēšana, atsaucoties uz FSB paziņojumu vēsta Krievijas mediji.

Svarīgākais