Olands: "Mistral" piegādes kontraksts ir apturēts

© scanpix

Karakuģu "Mistral" piegādes līgums ar Krieviju nav izbeigts. Francija piegādās Krievijai karakuģus "Mistral" tikai tad, ja Austrumukrainā būs iestājies miers, ceturtdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands, vēsta aģentūra Reuters.

" Mēs paziņosim par sankcijām, ja nebūs nekāda progresa konflikta noregulējumā Ukrainā, Viss atrisināsies tuvākajās stundās. Mums ir jādara viss, ko mēs varam ugunspārtraukšanas labā, kas novedīs pie politiska atrisinājuma," NATO samita gaitā Velsā sacīja prezidents.

"Tas var būt novembris, bet ir jābūt izpildītiem nosacījumiem. Kas ir nosacījumi? Ugunspārtraukšana un politiska vienošanās," viņš norādīja.

Olands noraidīja komentārus, kurus trešdien izteica kāds informācijas avots diplomātu aprindās, ka Francija apturējusi ar Krieviju noslēgtā līguma izpildi, pakļaujoties spiedienam.

"Es nekādu spiedienu ne no viena nejutu," viņš sacīja.

"Es sacīju krieviem, ka mēs gribam, lai šis līgums tiek pildīts un lai karakuģis tiek piegādāts. Pirmais drīz būs gatavs," norādīja Olands.

"Nav iespējams piegādāt vienu vai divus kuģus apstākļos, kad nav miera. Kā es rīt varu dot pilnvarojumu kuģa piegādei, ja tas var tikt izmantots karā?" vaicāja Olands.

Francija 2011.gadā piekrita pārdot Krievijai par 1,2 miljardiem eiro divus modernus desantkuģus. Pirmais no tiem būtu jāpiegādā oktobrī vai novembrī, otrs - 2015.gadā. Gadījumā, ja līgums netiks izpildīts Francijai būs jāmaksā  gandrīz 3 miljardi eiro liels sods.

Parīze trešdien paziņoja, ka aptur pirmā karakuģa piegādi, jo tam nav attiecīgo apstākļu.

Kāds avots Francijas diplomātiskajās aprindās atklāja, ka Parīze pieņēmusi šādu lēmumu, ieklausoties starptautiskās sabiedrības spiedienā, un novembrī pārskatīs pārdošanas līgumu.