Itālijā lavīnas prasa upurus

Nedēļas nogalē vismaz septiņi cilvēki, ieskaitot četrus glābšanas dienesta darbiniekus, gājuši bojā vairākās lavīnās Itālijas ziemeļos. Valsts civilā aizsardzības dienesta vadītājs Gvido Bertolāzo norādījis, ka daudzi tūristi un slēpotāji ir pārgalvīgi un neņem vērā attiecīgu dienestu brīdinājumus par sliktajiem laika apstākļiem un lavīnu bīstamību.

AFP atgādina, ka sestdien un svētdien pēc spēcīga sniegputeņa un gaisa temperatūras pazemināšanās Altoadidžes reģionā Itālijas ziemeļos bija izsludināts piektais no sešiem lavīnu bīstamības līmeņiem. Tomēr, neraugoties uz brīdinājumiem, notikušas vairākas traģēdijas. Viena lavīna sestdienas vakarpusē aprakusi divus slēpotājus netālu no Trentīno pilsētas. Glābšanas operācijas laikā nogruvusi vēl viena lavīna, zem kuras pakļuvuši septiņi glābēji. Četri no viņiem vēlāk atrasti miruši, bet trīs ievietoti slimnīcā ar dažādiem savainojumiem. Atrastas arī abu slēpotāju mirstīgās atliekas, un, kaut gan viņu ģimenes apgalvo, ka abi bijuši piesardzīgi un pieredzējuši slēpotāji, glābēji norādījuši, ka 30 un 31 gadu vecie vīrieši neesot ievērojuši brīdinājumus.

Svētdien pavisam netālu no šīs traģēdijas vietas zem lavīnas pakļuvuši vēl trīs cilvēki. Glābšanas dienesta pārstāvis Holafs Reinstadlers sarunā ar AP sacījis, ka 14 gadus vecais vācietis Maksimiliāns Konrāds šajā traģēdijā gājis bojā, viņa draugs nogādāts Bolcano slimnīcā ar samērā nopietniem savainojumiem, bet brālis ticis cauri sveikā. Visi trīs slēpošanai bija izvēlējušies nogāzi, kurā nav iekārtotas trases, un, saskaņā ar glābēju sacīto, šāda rīcība dienās, kad izsludināta papildu trauksme, ir bezatbildīga.

"Man jau ir apnicis, ka glābšanas dienesta darbinieki zaudē savu dzīvību tikai tāpēc, ka ļaudis dodas ekskursijās, neņemot vērā izskanējušos brīdinājumus," sacījis G. Bertolāzo. Arī Itālijā aizvien biežāk dzirdami ieteikumi noteikt samaksu par glābēju pakalpojumu izmantošanu (kā tas, piemēram, ir Spānijas provincē Katalonijā) cerībā, ka tas varētu atturēt pārgalvjus no neapdomīgiem soļiem.

AP atgādina, ka dabas kaprīzes joprojām sarežģī dzīvi Itālijas iedzītotājiem. Kamēr ziemeļos turpina snigt, Toskānas provincē spēcīgo lietusgāžu dēļ no krastiem izgājušas vairākas upes un reģistrēti zemes nogruvumi, kas likuši savas mājas pamest simtiem iedzīvotāju. Stihijas nodarītie postījumi tiek lēsti miljoniem eiro apmērā, un Itālijas valdība apsver iespēju noteikt ārkārtas stāvokli dabas katastrofu pārņemtajos reģionos.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais