Krievija joprojām uzstāj uz savas autokolonnas ielaišanu Ukrainā

© Scanpix

Krievija otrdien joprojām apgalvo, ka "humānās palīdzības" kravas ievešana Ukrainā esot saskaņota ar Kijevu un uz robežas to sagaidīšot Starptautiskā Sarkanā Krusta pārstāvji.

Kravas "nodošana notiks robežpārejas punktā, kas saskaņots starp Krieviju un Ukrainu" un atrodas netālu no Šebekinas Belgorodas apgabalā, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Pēc Krievijas-Ukrainas robežas šķērsošanas kolonna turpinās ceļu Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) uzraudzībā," apgalvo ministrija. "Krievija sagaida maksimālu sadarbību no Ukrainas puses, lai panāktu drošu humānās palīdzības nogādāšanu Doņeckas un Luhanskas apgabalu iedzīvotājiem".

Tajā pašā laikā Kijeva paziņojusi, ka Krievijas autokolonna Ukrainā netiks ielaista.

Krievijas Federācijas automašīnas, kas ved humāno palīdzību Austrumukrainai, nepārvietosies pa Ukrainas teritoriju, otrdien paziņoja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs.

"Mēs neizskatām jelkādu Krievijas kolonnu pārvietošanos par Ukrainas teritoriju," sacīja amatpersona. "Tranzīta zonā notiks muitas formalitāšu kārtošana, krava tiks atmuitota. Par to atbild Sarkanais Krusts, un tas nogādās šo humāno palīdzību Ukrainas teritorijā."

"Šīs kravas tiks pārkrautas transporta līdzekļos, kurus nomā Sarkanais Krusts, tādējādi mēs nepieļausim Krievijas Iekšlietu ministrijas vai citu drošībnieku eskortu Ukrainā," uzsvēra Čalijs. "Viss atradīsies Ukrainas puses kontrolē, mēs uzņemamies atbildību par šīs humānās kravas nogādāšanu."

Jebkāda cita nesankcionēta iekļūšana Ukrainas teritorijā tiks uzskatīta par agresijas aktu, norādīja amatpersona.

Viņš piebilda, ka ir sazinājies ar Sarkanā Krusta pārstāvjiem.

"Viņi plāno šeit nomāt kravas automašīnas. Mēs no Ukrainas puses atbalstām šādu priekšlikumu. Tas būtu satracinoši - ļaut Krievijas kravas automašīnām pat bez vadītājiem šķērsot Ukrainas robežu," paskaidroja Čalijs.

"Mēs esam gatavi pieņemt visu šo palīdzību kravas automašīnās, kuras nomā Sarkanais Krusts. Ukraina ir gatava palīdzēt muitas procedūrās. Tāpēc mēs neizskatām nekādu iespēju, ka varētu atļaut Krievijas kravas automašīnām šķērsot Ukrainas robežu," paskaidroja amatpersona.

Viņš atzina, ka joprojām nezina, ko tieši krievi ved uz Ukrainu.

Savukārt Sarkanais Krusts skaidro, ka ar Krieviju panākta vispārēja vienošanās par humānās palīdzības piegādi, taču organizācijai nav nekādas informācijas par kravas automašīnu saturu, kā arī nav zināms, uz kurieni tās dodas.

"Pašlaik mums nav konkrētas vienošanās, un tā izskatās pēc Krievijas Federācijas iniciatīvas," Sarkanā Krusta pārstāvis sacīja aģentūrai AP.

Kaut arī Krievija apgalvo, ka tā nosūta "civilās automašīnas", Krievijas interneta vidē izplatās informācija, ka konvoju veido balti pārkrāsotas militārās "Kamaz" kravas automašīnas, bet tām pie stūres sēž civildrēbēs pārģērbtas militārpersonas. Kolonnas automašīnām nav arī numura zīmju.

Kremļa nekontrolētajos Krievijas sociālajos medijos tiek ziņots, ka automašīnu kolonna izbraukusi no Maskavas tuvumā esošās Alabino militārās bāzes, kurā izvietota Tamaņas motorizēto kājnieku divīzija.

Vairāki bāzē dienošie karavīri sociālajos tīklos publicējuši fotogrāfijas, kurās viņi pozē pie balti pārkrāsotajām militārajām kravas automašīnām. Pēc fotogrāfiju nonākšanas plašākā redzeslokā, vairums no karavīru profiliem dzēsti.

"Vai tas ir krievu Trojas zirgs?" jautā BBC, norādot uz NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena brīdinājumu par lielu iespējamību, ka Krievijas karaspēks gatavojas iebrukumam Ukrainā.

Kā iepriekš sacīja Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma, Krievijas humānās palīdzības krava Ukrainā iekļūs caur robežpunktu Harkovas apgabalā - teritorijā, kas atrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē.

"Kontaktgrupas sēdē pirmdien tika nolemts, ka humānā palīdzība tiks vesta pa Harkovas apgabalu, maršruts līdz Luhanskai arī ir noteikts," sacīja eksprezidents.

Kučma uzsvēra, ka palīdzības piegādes notiks Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) aizbildnībā, bet kolonnu pavadīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Kontaktgrupas sēde pirmdien notika videotilta formātā. Tajā piedalījās arī teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" pārstāvji, bet cita grupējuma - "Luhanskas tautas republikas" - pārstāvji nepiedalījās. "Acīmredzot viņi nav ieinteresēti šīs palīdzības saņemšanā," konstatēja eksprezidents.

Viņš arī piebilda, ka Luhanskā tiks piegādātas ne tikai Krievijas kravas, bet arī Ukrainas, Eiropas Savienības un ASV palīdzība.

"Šīs palīdzības izplatīšana ir ļoti svarīga. Pirmkārt tā ir jāsaņem slimnīcām, bērnudārziem, internātiem, citiem grūtību piemeklētiem cilvēkiem. Kaujinieki nedrīkst saņemt nevienu gramu," uzsvēra Kučma, piebilstot, ka ar palīdzības izdalīšanu nodarbosies ICRC pārstāvji.

Kā jau LETA ziņoja, Krievija naktī uz sestdienu mēģināja Ukrainā ievest savu karaspēku, uzdodot to par miera uzturētājiem, kas pavada humāno palīdzību Ukrainas austrumdaļai.

Svarīgākais