Lietuvas izlūkdienests par sadarbību ar CIP valsts valdību nav informējis

Lietuvas izlūkdienests ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldei palīdzējis savas valsts teritorijā izveidot slepenu cietumu, bet pastāv iespēja, ka par darījumu dienests nav informējis valsts augstākās amatpersonas. Šādi secinājumi lasāmi Lietuvas parlamentārās komisijas ziņojumā.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības komisija, pētot situāciju, izmantojusi politiķu un par nacionālo drošību atbildīgo amatpersonu liecības. Izmeklēšana tika sākta pēc tam, kad masu saziņas līdzekļi sāka ziņot, ka Lietuva ir bijusi viena no valstīm, kuras teritorijā CIP izveidojusi cietumus terorismā apsūdzēto turēšanai un pratināšanai. Tur ieslodzītajiem liegtas tiesības, ko citkārt garantē starptautiskā likumdošana, līdz ar to šie cietumi ir nelikumīgi un to pastāvēšana ir traips uz attiecīgo valstu mundiera.

„Mēs secinājām, ka Lietuvas Valsts drošības departaments ir saņēmis CIP lūgumus izveidot aizturēšanas centrus,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Arvīds Anušausks. Ziņojumā teikts, ka Valsts drošības departaments, valsts augstākā drošības iestāde, CIP piešķīris divus objektus. Viena bijusi maza kamera, kas izveidota 2002. gadā un varējusi uzņemt tikai vienu ieslodzīto, bet otra — 2004. gadā uzcelts centrs, kurā vietas pietiktu astoņiem aizdomās turamajiem.

Komisijas rīcībā nonākuši dati par terorismā apsūdzētos transportējušo lidmašīnu maršrutiem, un tie parāda, ka šīs lidmašīnas Lietuvas gaisa telpā ir iegājušas un piezemējušās Viļņā, turklāt tās nav pārbaudījusi robežsardze vai muitnieki.

Tomēr komiteja norāda, ka nav pierādījumu, ka drošības departaments par savu sadarbību ar CIP būtu informējis valsts augstākās amatpersonas un politikas līderus. Valsts bijušie vadītāji noliedz, ka būtu ko zinājuši par šādiem cietumiem. Vēl vairāk, eksprezidents Valds Adamkus ir apstrīdējis izmeklēšanas komitejas slēdzienus un paudis pārliecību, ka šādi cietumi Lietuvas teritorijā nav bijuši un paziņojis, ka neviens viņam pretējo nav pierādījis.

Lai arī ziņojumā nav faktu, ka vietējos CIP cietumos nudien turēti cilvēki, tomēr tas ir bijis trieciens politiskajai elitei. Prezidente Daļa Grībuskaite ir pieprasījusi, lai no vēstnieka amata Gruzijā atkāptos Mečis Laurinkus, bijušais Valsts drošības departamenta vadītājs. Līdzšinējais departamenta direktors Povils Malakausks no amata atkāpās pagājušajā nedēļā „personisku iemeslu dēļ”, vēsta AP.

D. Grībuskaite ir pieprasījusi veikt izmeklēšanu un paziņojusi, ka uz spēles likta Lietuvas reputācija. Parlamentārā komisija aicina sākt kriminālizmeklēšanu par izlūkdienesta saistību ar šo lietu.