Zviedrijas salmu āzis Ziemassvētkos atkal sadedzināts

© Reuters

Zviedrijas pilsētas Jēvlē ikgadējais rotājums — salmu āzis šogad nav izdzīvojis pat līdz Ziemassvētkiem — tas tika nodedzināts jau agrā trešdienas rītā, ziņo Zviedrijas mediji.

13 metrus augstais salmu āzis Ziemassvētkus pārdzīvojis tikai 11.reizes tradīcijas pastāvēšanas laikā.

Tradicionāli par godu svētku sezonai uzslietais salmu āzis Jēvlē centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu.

Salmu āzis pilsētā uz ziemeļiem no Stokholmas pirmo reizi uzstādīts 1966.gadā, un kopš tā laika tas ticis nodedzināts jau 24 reizes.

Jēvlē pašvaldības pārstāve Anna Estmana pauda skumjas, ka figūra atkal nodedzināta.

"Mēs patiešām cerējām, ka viņš pārdzīvos Ziemassvētkus un Jauno gadu," sacīja Estmana.

Jēvlē salmu āža liktenim seko līdzi cilvēki no visas pasaules - internetā figūru var aplūkot ar vebkamera palīdzību, kā arī sekot līdzi āža bloga un tvitera vēstījumiem.

Vienā no pēdējiem āža bloga ierakstiem teikts: "Briesmīga nakts! Labi gulēju zem lieliskās sniega segas, kad pēkšņi palika briesmīgi karsts. Es degu!!! Ap plkst.3 kādam izdevās mani aizdedzināt un iznīcināt brīnišķīgo Ziemassvētku garu Jēvlē".

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām.

Tomēr vairums uzslieto salmu āžu ir nodedzināti, bieži dažu stundu laikā pēc uzstādīšanas pirmajā decembra nedēļā.

Vainīgie notverti reti, taču 2001.gadā kāds par vainīgu atzīts kāds 51 gadu vecs amerikāņu tūrists, kuram nācās pavadīt 18 dienas cietumā.

Svarīgākais