Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālija piemin Ukrainā notriektās lidmašīnas katastrofā bojāgājušos

© scanpix

Austrālijā ceturtdien karogi nolaisti pusmastā, jo valstī izsludināta sēru diena, pieminot tos līdzpilsoņus, kas gāja bojā Austrumukrainā notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofā.

No 298 cilvēkiem, kas gāja bijā 17.jūlijā, kad Ukrainas austrumos raķete, kuru, domājams, izšāva Maskavas atbalstītās krievu algotņu bandas, notrieca "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu, 38 bija Austrālijas pilsoņi vai rezidenti. Viņu vidū bija arī bērni.

16 no bojāgājušajiem austrāliešiem bija no Viktorijas štata, un tāpēc galvenais piemiņas dievkalpojums notika Melburnas Svētā Patrika katedrālē, taču baznīcu zvani skanēja visā valstī.

Līdz ar sērojošajiem tuviniekiem piemiņas pasākumos piedalījās arī valsts vadītāji, tostarp premjerministrs Tonijs Ebots un Austrālijas ģenerālgubernators sers Pīters Kosgrovs.

"Šodien ir nacionālā sēru diena, un mēs pieminēsim 298 nevainīgos cilvēkus, kas gāja bojā reisā "MH17"," pirms dievkalpojuma norādīja Ebots. "Mēs sērojam par viņiem visiem, taču īpaši par tiem 38, kas Austrāliju sauca par savām mājām."

Austrālija uz Ukrainu nosūtījusi vairākus simtus policistu, militārpersonu un citu amatpersonu, lai panāktu bojāgājušo mirstīgo atlieku nosūtīšanu uz dzimteni, taču pagaidām viņi nav spējuši pilnībā veikt šo uzdevumu, jo trešdien meklēšanas darbi atkal tika pārtraukti.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute atzina, ka pieaugošā saspīlējuma dēļ Ukrainas austrumos meklēšanas misijas darbu nav iespējams turpināt.

Nīderlande traģēdija zaudēja vislielāko skaitu savu pilsoņu, un tāpēc tai uzticēta starptautiskās izmeklēšanas vadība.

Līdz šim uz Nīderlandi izvesti 228 zārki ar bojāgājušo mirstīgajām atliekām.