Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Malaizijas lidmašīnas katastrofas izmeklētāji aicina palīgā vietējos iedzīvotājus

Nīderlandes, Austrālijas un Malaizijas izmeklētāji, kas cenšas noskaidrot Malaizijas lidmašīnas notriekšanas apstākļus, lūguši atsaukties arī vietējos iedzīvotājus, kuri varētu palīdzēt atrast vēl neapzinātos upurus un viņu mantas vai sniegt liecības par to, ko viņi paši pieredzējuši katastrofas dienā, trešdien paziņojusi Nīderlandes Tieslietu ministrija.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, kas sniedz palīdzību izmeklētājiem, izdalījusi lapiņas ar šādu lūgumu Rozsipnes ciemā, kas atrodas netālu no lidmašīnas nogāšanās vietas.

Kā pastāstījis nīderlandiešu misijas vadītājs Pīters Jāps Ālbersbergs, izmeklēšana turpinās sarežģītos apstākļos. "Neapšaubāms fakts, ka šai apvidū turpinās aktīva kaujas darbība," viņš uzsvēris, atzīstot, ka krīze ierobežo ekspertu darbu.

Līdz šim uz Nīderlandi nogādāti 228 šķirsti ar upuru mirstīgajām atliekām. Turpinās identifikācijas process.

Pēc Ālbersberga teiktā, turpmākajiem meklējumiem katastrofas vietā "nebūs panākumu bez vietējā un reģionālā atbalsta".

17.jūlijā Austrumukrainā virs Krievijas atbalstīto krievu algotņu un vietējo bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīna notriekta ar zenītraķešu iekārtas "Buk" raķeti, kas ievesta no Krievijas un kuru izšāva krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, vērtē Ukrainas varasiestādes.

Krievija šīs apsūdzības noliedz, bet Maskavas atbalstītie krievu algotņi, kaut arī sākotnēji tviterī lielījās ar paveikto "varoņdarbu", lidmašīnas notriekšanā vaino Ukrainu, kā arī nākuši klajā ar virkni fantastisku teoriju par katastrofu, tostarp apgalvojumiem, ka lidmašīnā vesti jau miruši cilvēki.

Rietumvalstis un arī ASV norāda, ka visi pierādījumi liecina, ka Malaizijas pasažieru lidmašīna notriekta ar krievu algotņu raidītu raķeti.