Lielbritānija un Nigērija izmeklē ASV lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājumu

Londonā un Nigērijā likumsargi sākuši izmeklēšanu saistībā ar piektdien notikušo ASV pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanas mēģinājumu, ko centās īstenot 23 gadus vecais nigērietis, bijušais Londonas Universitātes koledžas students Abduls Faruks Abdulmutallabs.

Viņš mēģināja aktivizēt spridzekli, kad reisa Amsterdama-Detroita lidmašīna tuvojās savam galamērķim.

Aizsargtērpos ģērbušies drošības struktūru darbinieki Londonā netālu no Universitātes koledžas devušies kādas mājas pagraba dzīvoklī, vēsta britu raidsabiedrība BBC. Šis dzīvoklis esot pēdējā zināmā Abdulmutallaba apmešanās vieta Lielbritānijā.

Atbilstoši raidsabiedrības informācijai Abdulmutallabs Universitātes koledžā pirms pāris gadiem studējis inženiermehāniku.

Izmeklēšana uzsākta arī Nigērijā.

"Nigērijas Federālās Republikas viceprezidents Gudlaks Ebele Džonatans devis rīkojumu Nigērijas drošības struktūrām veikt šī incidenta pilna apjoma izmeklēšanu," teikts valdības paziņojumā. "Mēs to apliecinām pavisam skaidri - mēs kā valsts noraidām jebkādas terorisma formas."

Kā ziņo mediji, Abdulmutallabs Amsterdamā bija ieradies no Lagosas, Nigērijas lielākās pilsētas.

"Kamēr tiek sperti soļi, lai noskaidrotu iespējamā aizdomās turamā identitāti un viņa motīvus, mūsu drošības struktūras izmeklēšanas gaitā pilnā mērā sadarbosies ar amerikāņu varasiestādēm," solīja Nigērijas valdības pārstāvji.

Jau ziņots, ka ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītais Nigērijas pilsonis Abdulmutallabs piektdien mēģināja uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, kas tuvojusies Detroitai, tomēr citiem pasažieriem un lidmašīnas apkalpei izdevies teroristu pieveikt un izjaukt viņa plānus.

Lidsabiedrības "Northwest Airlines" reisa Amsterdama-Detroita lidmašīnā cenšoties aktivizēt spridzekli, pats uzbrucējs guvis nopietnus apdegumus.

Baltā nama amatpersonas un likumdevēji apstiprināja, ka noticis terorista uzbrukums, savukārt ASV prezidents Baraks Obama devis rīkojumu pastiprināt drošības pasākumus lidostās.

Kad Abdulmutallabs tika nogādāts apcietinājumā, viņš varasiestādēm pastāstīja, ka lietojis ar ķimikālijām pildītu šļirci, lai sajauktu tās saturu ar pulveri, kas bijis iepakojumā piestiprināts pie kājas, atsaucoties uz augsta ranga amatpersonām, vēstī ASV mediji.

Abdulmutallabu prasmīgi uzveicis kāds lidmašīnas pasažieris, tad apkalpes locekļi potenciālo spridzinātāju aizvilkuši uz lidmašīnas priekšgalu, kur viņš izolēts, pastāstīja Sjeds Džafrijs, kurš lidmašīnā sēdēja trīs rindas aiz Abdulmutallaba.

"Viņš parūpējās par šo aizdomās turamo. Viņš ar to tika galā diezgan labi," Džafrijs sacīja televīzijai CNN. "Saprotams, bija arī neliela cīņa."

Citi pasažieri steigušies pēc ugunsdzēšamajiem aparātiem, lai apdzēstu pie Abdulmutallaba kājas piestiprināto liesmojošo ierīci.

Piektdienas uzbrukums no jauna pastiprinājis bažas par drošības pasākumiem lidostās, it īpaši ņemot vērā, ka Abdulmutallabs izmantojis jauna paveida spridzekli, ko viņam izdevies iznest caur Amsterdamas lidostas drošības kontrolpunktu.

Abdulmutallabs arī atzinis varasiestādēm, ka sekojis "Al Qaeda" rīkojumiem, vēstī ASV mediji. Tiesa, terorisma apkarošanas struktūru amatpersonas norāda, ka ir pāragri spriest, vai šie viņa apgalvojumi atbilst patiesībai. Amatpersonas arī pieļauj domu, ka Abdulmutallabs darbojies patstāvīgi.

Aizturētais sacījis izmeklētājiem, ka viņš spridzekli ieguvis Jemenā, līdz ar instrukcijām, kad to aktivizēt, vēstī mediji, atsaucoties uz federālo drošības struktūru biļetenu.

Izskanējuši arī pieņēmumi, ka Abdulmutallabam bijuši sakari ar radikālo ASV dzimušo Jemenas musulmaņu garīdznieku Anvaru al Aulaki. Kā ziņots, šim garīdzniekam bijuši kontakti arī ar 13 cilvēkus Teksasā pagājušajā mēnesī nošāvušo ASV armijas psihiatru.