Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijas blogeriem piegriež skābekli

© f64

Mēneša sākumā Krievija stājās spēkā likums, kas pieprasa tiem blogeriem, kuru publikācijas ik dienu lasa vairāk nekā 3000 cilvēku, iziet speciālu reģistrāciju, turklāt tā nozīmē, ka uz viņiem attiecas visi tie paši noteikumi, kas uz masu medijiem. Cilvēktiesību aizstāvji norādījuši, ka tas ir kārtējais solis, kas vērsts uz valsts kontroles palielināšanu pār internetā publicēto, savukārt Kremlim opozīcijā esošie blogeri uzsvēruši, ka likumu var izmantot, lai vērstos ne tikai pret viņiem, bet arī bloķētu tādus sociālos tīklus kā Facebook vai Twitter.

Rietumu valstīs šo likumu nepārprotami uztver kā prezidenta Vladimira Putina administrācijas mēģinājumu pilnībā apklusināt politiskos oponentus, kuri jau izspiesti no televīzijas kanāliem un saglabā vien iespēju publicēties atsevišķos laikrakstos – internets līdz šim bijis viņu vienīgais patvērums. Interesanti, ka pat Roskomnadzor (organizācijas, kas uzraudzīs likuma ievērošanu) amatpersonas neslēpj, ka nepievērsīs uzmanību tiem blogeriem, kuri neraksta par politiskām tēmām. «Ja jūs savā blogā publicējat kaķīšu fotogrāfijas, izsakieties kulturāli un neizpaužat valsts noslēpumus, iespējams, jūs nekad nesaņemsiet brīdinājumu par nepieciešamību reģistrēties – pat ja jums ir miljons unikālo lietotāju diennaktī,» intervijā Lenta.ru atklāti paziņojis šīs organizācijas vadītāja vietnieks Maksims Ksenzovs.

Pielīdzina avīzēm

Jaunais likums paredz, ka blogeriem, kuru vietnes apmeklē vairāk nekā 3000 unikālo lietotāju dienā, pašiem jāizrāda iniciatīva reģistrēties, taču Roskomnadzor skaidrojis, ka izsūtīšot šiem cilvēkiem speciālus uzaicinājumus. Laikraksts Izvestija vēsta, ka jau 1. augustā, dienā, kad likums stājās spēkā, tādus saņēmuši, piemēram, Eduards Ļimonovs, Mihails Zadornovs, Mihails Galustjans, Sergejs Doļa, Boriss Akuņins un citi populāri interneta autori. Speciālā vietne, kuru izveidojusi Roskomnadzor, kopš 1. augusta saņēmusi vairāk nekā 240 paziņojumu par reģistrāciju, taču izrādījies, ka to lielākā daļa ir mēstules – šādā veidā sašutušie blogeri reaģējuši uz likuma stāšanos spēkā. Interesanti, ka saņemts pieprasījums reģistrēt arī pazīstamā opozicionāra, mājas arestā esošā Alekseja Navaļnija mājaslapu navalny.com, taču tas neesot izskatīts, jo pieprasījumā bijuši necenzēti vārdi. Tiesa, pats A. Navaļnijs nav atzinis, ka šādu pieprasījumu sūtījis, un Roskomnadzor darbiniekiem nācies atzīt, ka pieteikt kādu blogeri reģistrācijai iespējams arī trešajām personām.

Kremlim opozīcijā esošais laikraksts Novaja Gazeta norāda, ka blogeri ir sašutuši par divām lietām. Pirmkārt, valsts iestādes dara visu iespējamo, lai nepieļautu viņu anonimitāti, jo reģistrējoties jānorāda gan personas dati, gan tālruņa numurs, gan mājas adrese. Taču tas vēl neesot sliktākais – sliktākais ir tas, ka blogeri tiek pielīdzināti masu medijiem ar visām no tā izrietošajām sekām. Proti, tiem, kuri tiks reģistrēti, būs aizliegts izmantot nenormatīvo leksiku, publicēt pornogrāfiskus vai ekstrēmistiskus materiālus, ar savām publikācijām iejaukties citu personu privātajā dzīvē, kurināt naidu pret atsevišķu sociālo grupu vai profesiju pārstāvjiem – piemēram, negatīva komentāra uzrakstīšana par policijas darbiniekiem var novest pie soda. Turklāt blogeriem tagad aizliegts arī publicēt apgalvojumus, kuru patiesumu viņi nav spējīgi pierādīt. Likuma valoda ir tik izplūdusi, ka liela daļa opozīcijas pārstāvju nešaubās – varas iestāžu pārstāvji vajadzības gadījumā allaž atradīs kādu iemeslu, lai pret viņiem vērstos un bloķētu konkrēto blogu. «Šis likums lieku reizi pierāda, ka varas iestādes cenšas apkarot jebkādas brīvdomības izpausmes. Tas ir izaicinājums cilvēkiem, kuri negrib iet kopsolī ar valsti un uzsūkt tās propagandu. Tā vietā, lai cīnītos pret protestu iemesliem, varas iestādes cīnās pret protestētājiem,» sarunā ar Moskovskij Komsomoļec skaidrojis partijas RPRPARNAS biedrs Iļja Jašins.

Jāpiebilst, ka likuma pārkāpšanas gadījumā fiziskām personām draud no 15 000 līdz 30 000 rubļiem (310–620 eiro) liels naudassods, bet juridiskām – no 50 000 līdz 300 000 (1040–7240 eiro) liels naudassods, kura nenomaksāšanas gadījumā pieeja blogam tiks bloķēta

Vai bloķēs Facebook un Twitter?

Pazīstamais blogeris Antons Nosiks, kurš savulaik izveidoja ziņu vietni Lenta.ru (pavasarī tās redakcija tika izformēta par «nepareizu Ukrainas notikumu atspoguļošanu»), sarunā ar Novaja Gazeta norādījis uz likuma tālejošajām sekām, izsakot aizdomas, ka tas patiesībā ir vērsts ne tik daudz pret blogeriem, kā tādām vietnēm kā Livejournal, Twitter vai Facebook. Proti, ja blogeri, kas publicējas šajās vietnēs, atteiksies reģistrēties vai arī pēc reģistrēšanās turpinās publicēt varas iestādēm netīkamu viedokli, var tikt slēgtas ne tikai viņu lappuses, bet pieeja sociālajiem tīkliem vispār. Līdzīgas bažas pauž arī Rietumu mediji, atgādinot par interneta sociālo tīklu lielo lomu protesta akciju organizēšanā arābu valstīs, Turcijā un citur. Starp citu, arī Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, kura valdīšanas stilu daudzi salīdzina ar V. Putina valdīšanas stilu Krievijā, šogad izdeva rīkojumu par sociālo tīklu bloķēšanu, bet vēlāk starptautiskās kritikas dēļ bija spiests piekāpties. Krievijas varas iestādes, ņemot vērā viņa pieredzi, rīkojas piesardzīgāk, loku ap interneta sociālajiem tīkliem savelkot pakāpeniski.

The Washington Post atgādina, ka nākamgad Krievijā jāstājas spēkā likumam, kas paredz, ka visu sociālo tīklu lietotāju datiem fiziski jāatrodas Krievijas teritorijā un pēc pirmā varas iestāžu pieprasījuma jābūt tām pieejamiem. Ir ļoti maz ticams, ka lielās interneta kompānijas pakļausies šādam noteikumam un pārcels savus serverus uz Krievijas teritoriju. «Viss beigsies ar to, ka lielu triecienu saņems šīs lielās kompānijas un mūsdienīgās tehnoloģijas. Neviens taču nevēlēsies investēt kādos projektos valstī, kur ir tik stingri darbības ierobežojumi,» brīdinājis kompānijas Kaspersky menedžeris Aleksejs Afanasjevs. Viņš uzskata, ka spiediens uz Twitter, Livejournal un citām kompānijām, lai tās atklātu savu lietotāju datus, tiks izdarīts jau vistuvākajā laikā, un būs interesanti paraudzīties, kā šīs kompānijas reaģēs.

BBC atgādina, ka jau kopš šā gada februāra Krievijas varas iestādēm ir tiesības bloķēt pieeju vietnēm, kurās publicēti «ekstrēmistiska satura materiāli». Izmantojot šo aizbildinājumu, jau slēgta pieeja A. Navaļnija un cita pazīstama opozicionāra Garija Kasparova mājaslapai, neizmantojot viltīgus apkārtceļus, nav iespējams piekļūt arī interneta ziņu vietnei Grani.ru. The Washington Post norāda, ka Krievija pagaidām vēl nav sasniegusi Ķīnas līmeni interneta resursu bloķēšanā, bet pamazām viss uz to virzās. Tā atgādina, ka aprīlī V. Putins paziņoja, ka internets esot ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes radīts instruments, bet vēlāk pauda sašutumu par to, ka Krievijas lielākais interneta resurss Yandex atrodoties ārvalstu īpašnieku un, līdz ar to, arī svešzemju speciālo dienestu kontrolē.

Blogosfēra var izzust

Interesanti, ka jauno likumu kritizējuši ne tikai pārliecināti V. Putina režīma pretinieki. Kad likumprojekts tika apspriests Valsts domē, pret to iebilda arī vairāki Vienotās Krievijas un Taisnīgās Krievijas deputāti. Piemēram, Mihails Jemeļjanovs, kurš pārstāv Taisnīgo Krieviju, norādījis, ka šādā veidā varas iestādes cenšas regulēt privātpersonu radīto informācijas plūsmu, taču tas ir aplami, jo privātpersonas nav pielīdzināmas masu medijiem. «Blogeris – tā ir fiziska persona, privātpersona, kas kontaktējas ar saviem draugiem. Uz šiem cilvēkiem attiecināmi likumi, kas attiecas uz fiziskām personām,» viņa sacīto citē Novaja Gazeta. Vairāki citi deputāti pauduši neizpratni par to, kā tiks uzskaitīts tās vai citas vietnes unikālo lietotāju skaits. Vienotās Krievijas pārstāvis Roberts Šlēgels sarunā ar The Washington Post uzsvēris, ka cilvēku runas brīvībai ir savas robežas un arī internetā rakstošajiem jāatbild par savu vārdu patiesumu, tomēr viņam neesot ne mazākās jausmas, kā šis likums darbosies.

Sarunā ar Moskovskij Komsomoļec likumu skarbi kritizējis Jegors Holmogorovs – viens no tiem blogeriem, kas atbalsta Krievijas prezidenta un valdības politiku. «Blogeru uzskaitīšana un tas, ka mums uzliek tādus pašus pienākumus kā masu medijiem, nepiešķirot tādas pašas tiesības, ir īpaši izsmalcināta diskriminācijas forma. Blogera pastāvēšanas informatīvajā telpā jēga ir sniegt informāciju operatīvi, nepolitkorekti un emocionāli. Līdzko Roskomnadzor sāks mūs vajāt, piesienoties rupjībām vai, vēl sliktāk, ekstrēmismam, krievu blogosfēra izzudīs, un tas arī ir likuma autoru īstais mērķis,» sacījis J. Holmogorovs. Viņš piebildis, ka pagaidām nezina, vai pildīs likuma prasības, vai arī vienkārši slēgs tās savas interneta lapas, uz kurām attiecināms jaunais likums.