Biznesa elite sankciju dēļ neizdarīs spiedienu uz Putinu

© scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvs līdzgaitnieks un miljardieris Genādijs Timčenko pirmdien paziņojis, ka Krievijas uzņēmēju elite Rietumu sankciju dēļ neizdarīs nekādu spiedienu uz Kremli, lai panāktu politikas maiņu pret Ukrainu.

Rietumi ir pārrēķinājušies, cerot ar sankciju palīdzību izdarīt spiedienu uz Putinam pietuvinātajām personām un tādējādi mainīt Krievijas ārpolitisko kursu, intervijā aģentūrai ITAR-TASS norāda Timčenko.

"Vladimirs Vladimirovičs [Putins] domā tikai par Krievijas interesēm. Viss. Šeit nevar būt kompromisu. Un mums (uzņēmējiem) nav pat ienācis prātā par šo tematu izteikties," uzsver Timčenko. "Naivi domāt, ka ar tādām metodēm kāds mūs nobiedēs un piespiedīs atkāpties."

Timčenko bija viens no pirmajiem Krievijas uzņēmējiem, pret kuru tika vērstas ASV sankcijas. Finanšu līdzekļu iesaldēšana un ieceļošanas aizliegumi bija daļa no plašākiem rietumvalstu centieniem sodīt Krieviju par Krimas pussalas aneksiju un teroristu finansēšanu Ukrainas austrumos.

Timčenko pieder akcijas gāzes uzņēmumā "Novatek", ogļraktuvju uzņēmumā "Kolmar", bankā "Bank Rossija" un petroķīmijas uzņēmumā "Sibur". Tiek uzskatīts, ka Timčenko bagātība ir no deviņiem līdz 12 miljardiem eiro liela.

Viņš intervijā atklāj, ka neizmanto datoru vai mobilo telefonu, jo bažījas, ka tos var "noklausīties" trešās personas. Jautāts par Putina valdīšanas laikā iegūtajiem miljardiem, Timčenko tiem nepiešķīra lielu nozīmi un apgalvoja, ka vajadzības gadījumā tos atdotu valstij.

"Es saku skaidri un noteikti - ja nepieciešams, es rīt to visu atdotu valstij. Vai labdarībai. Lai tā būtu noderīga," viņš norādīja. "Ar savu sievu bieži runājam par šo tēmu. Personīgi mums miljardus nevajag."

Kā vienu no piemēroto sankciju radītajām neērtībām Timčenko nosauc nespēju izmantot "Mastercard" un "Visa" norēķinu kartes. Tāpēc viņš tagad izmanto Ķīnas maksājumu sistēmu "UnionPay".

Svarīgākais