Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Nodibina jaunu "valsti" un pasludina septiņgadīgo meitu par "princesi"

© scanpix

ASV pilsonis piepildījis savas meitas sapni, nodibinot "valsti" neapdzīvotā teritorijā starp Ēģipti un Sudānu un septītajā dzimšanas dienā uzdāvinot viņai princeses titulu Ziemeļsudānas karalistē.

"Bērniem nekad nedrīkst teikt, ka viņi kaut ko nevar sasniegt. Sešu gadu vecumā Emīlija gribēja būt princese," Džeremijs Hītons teica aģentūrai AFP. "Es viņai sacīju, ka tas varētu notikt."

Hītons sāka meklēt teritorijas, kas nepieder nevienai valstij, taču sākumā bez panākumiem. "Vispirms es izpētīju Antarktīdu, kas nav apdzīvota. Taču saskaņā ar starptautisku līgumu tur nav ļauts dibināt jaunas valstis," skaidro tēvs.

Drīz vien viņa uzmanību piesaistījusi vairāku simtu kvadrātkilometru teritorija starp Ēģiptes un Sudānas robežām. Hītons devies uz Āfriku ar mērķi pretendēt uz neapdzīvoto zemi.

"Es neapskatīju ne piramīdas, ne Luksoru, ne Aleksandriju. Brauciena mērķis bija nokļūt robežzonā un pieteikties uz teritoriju. Es esmu viens no pavisam nedaudzajiem cilvēkiem, kas viesojies Ēģiptē, bet nav redzējis piramīdas!" stāsta Hītons.

Ekspedīcija esot izmaksājusi nepilnus 3000 ASV dolāru (2225 eiro).

Septiņgadīgā Emīlija jau kaļ plānus, ko iesākt ar savu karaļvalsti. "Mēs palīdzēsim afrikāņu bērniem, kuriem nav, ko ēst," viņa sacīja. "Mēs ierīkosim dārzu, kas ir tikpat liels, cik mūsu zeme."

Hītons iecerējis ar vietnes "KickStarter" un citu valstu palīdzību iegūt finansējumu dabai draudzīgas lauksaimniecības zemes iekopšanai.

Tomēr juristi norāda, ka varētu rasties sarežģījumi. "Viņam jābūt pilnībā pārliecinātam, ka uz zemi nav pieteikusies neviena cita valsts," atzinis Džordža Vašingtona universitātes Juridiskās fakultātes profesors Edvards Svains. "Turklāt viņam zeme jāokupē. Nepietiek ar karoga iespraušanu vai pašbildes uzņemšanu."

Taču Hītons uzskata, ka valsts varētu tikt atzīta. "Ēģiptes un Sudānas valdības apzināsies, ka tas ir pozitīvs spēks, kas rosinās pārmaiņas apgabalā. Domāju, tās sapratīs Ziemeļsudānas atzīšanas izdevīgumu," apgalvo jaunizceptais "karalis".