Otrā "Mistral" karakuģa pārdošana atkarīga no Krievijas attieksmes

© scanpix

Francijas otrā karakuģa "Mistral" pārdošana Krievijai būs atkarīga no Maskavas attieksmes Ukrainas krīzē, pirmdien paziņojis Francijas prezidents Fransuā Olands. Pirmais karakuģis, kurš jau ir gandrīz pabeigts, tiks piegādāts Krievijai oktobrī, kā plānots, paziņoja Olands.

Atbilstoši 2011.gada līgumam Francijai jāpiegādā Krievijai divi moderni helikopteru bāzes kuģi "Mistral". Pirmais ir jāpiegādā 2014.gada oktobrī, bet otrais - 2015.gadā.

Francija līdz šim pretojusies spiedienam apturēt pretrunīgi vērtētā līguma izpildi, ar to izraisot ASV un citu NATO sabiedroto protestus.

Olands norādīja, ka līdz šim Krievijai nav piemērotas tāda līmeņa sankcijas, kas aizliegtu "Mistral" pārdošanas līguma izpildi, bet uzsvēra, ka otrā kuģa pārdošana ir atkarīga no Krievijas attieksmes.

Kādas Francijas amatpersonas sniegtā informācija liecina, ka Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē šodien varētu tikt nolemts palielināt sankcijas pret Krieviju, bet tās neattieksies uz aizsardzības ekipējuma piegādēm.

"Pagaidām Francija vēlas, lai sankcijas būtu finansiālas", tiktu īstenotas mērķtiecīgi un ātri, atklāja prezidenta padomnieks.

Tikmēr diplomāti Briselē ziņo, ka ES ārlietu ministri, visticamāk, nesodīs Krieviju par traģisko Malaizijas lidmašīnas avāriju Austrumukrainā, bet paātrinās individuālo sankciju ieviešanu, par ko jau ir panākta vienošanās.

Svarīgākais