Princim Džordžam apritēs gadiņš

© Scanpix

Rīt savu pirmo dzimšanas dienu svinēs Kembridžas hercoga Viljama un hercogienes Keitas pirmdzimtais – princis Džordžs. Lai gan par godu jubilejai izlaista īpaša piemiņas monēta, britu mediji vēsta, ka dzimšanas dienas svinības paredzēts rīkot samērā klusu, ģimenes lokā, par ko liecina arī noslēpumainība – vēl vakar nebija zināms, vai tās notiks Kensingtonas vai Vindzoras pilī. Taču skaidrs, ka, ievērojot karaļnama tradīcijas, ģimene jau tuvākajā laikā dosies vasaras brīvdienās uz Balmoralas pili Skotijā.

Nepilna gada laikā princis Džordžs kļuvis par sabiedrības mīluli – laikraksts Daily Express uzsver, ka viņš ir «pasaules modīgākais bērnelis, turklāt šajā konkurencē pārspējis dziedātāju Bejonses un Jay Z meitu ar ekstravaganto vārdu Blū Aivija». Arī Mirror norāda, ka mazais princis kļuvis par īstu modes noteicēju. Viņa valkātā apģērba fasoni kļūst ļoti populāri, bet rotaļlietu veikalos bērnu vecāki interesējas par tādām pašām spēļmantiņām, kā ir Džordžam. Jāpiebilst gan, ka Keita un Viljams ir pietiekami gādīgi vecāki, kuri kopā ar karaļnama pārstāvjiem rūpīgi dozē informāciju par Džordžu, kas nonāk sabiedrības rīcībā.

Tiesa, jo vecāks viņš kļūst, jo biežāk kopā ar Keitu un Viljamu dodas uz karaļnama rīkotajiem pasākumiem – pirms nepilnas nedēļas Džordžs kopā ar vecākiem apmeklēja polo spēli, un publika sajūsmināti vēroja, kā viņš sper vienus no saviem pirmajiem patstāvīgajiem soļiem. Mirror raksta, ka ievērojamākais notikums prinča Džordža dzīvē noteikti bija pavasarī notikusī vizīte Austrālijā. «Viņš burtiski apbūra šī kontinenta iedzīvotājus, nekad un nekur kāds tik mazs cilvēciņš vēl nav baudījis tik lielu uzmanību,» norāda avīze, uzsverot, ka liels nopelns tajā, protams, ir hercogienei Keitai, kurai, spriežot pēc visa, ļoti labi iet pie sirds mātes loma. Arī Viljams ir gādīgs tēvs (pirmajos mēnešos vecāki pat nenolīga auklīti un paši mainīja bērna autiņus), taču, palasot viņa izteikumus britu laikrakstos, var ievērot, ka tētis allaž pieminējis Džordža «varenās plaušas» vai «lauvas cienīgos rēcienus», bet reiz izteicies, ka bērns droši vien izaugšot tikpat nerātns, kā bija pats Viljams un viņa brālis Harijs. Starp citu, pirms pāris nedēļām britu dzeltenā prese mēļoja, ka Keita atkal esot mātes cerībās un Džordžs kā dāvanu dzimšanas dienā varētu saņemt ziņu par gaidāmo brālīti vai māsiņu, tomēr pagaidām karaļnams nav steidzies šo informāciju apstiprināt.

Karaļnama biogrāfe Mārsija Mūdija sarunā ar žurnālu Now stāstījusi, ka dzimšanas dienas tik jauniem prinčiem karaļnama etiķete liek atzīmēt samērā pieticīgi. «Droši vien viņiem ģimenes lokā paredzēta tējas dzeršana un tortes ēšana,» prognozējusi M. Mūdija, atgādinot, ka hercogienes Keitas brālim Džeimsam pieder konditorijas uzņēmums The Cake Kit Company un viņš noteikti mazajam māsasbērnam un viņa viesiem sarūpēs pietiekami daudz našķu. Now raksta, ka svinības notikšot Kensingtonas pilī, kas ir Kembridžas hercoga un hercogienes (un tātad arī Džordža) pastāvīgā mājvieta. Tomēr International Business News izteikusi minējumu, ka princi varētu sumināt Vindzoras pilī, kur ir plašāka teritorija un augstāki mūri, kas garantētu, ka svinībās nevēlas noraudzīties nelūgti viesi. Tomēr jāatgādina, ka līdz šim britu dzeltenā prese respektējusi ģimenes tiesības uz privāto dzīvi.

M. Mūdija stāstījusi, ka princis, protams, saņems dāvanas no daudzajiem karaliskās ģimenes radiniekiem. «Parasti šādos gadījumos tiek dāvāts rotaļu zirdziņš vai, piemēram, sudraba kastīte zobu fejai,» stāstījusi eksperte. Taču tas attiecas tikai uz tuviniekiem. Gaidāms, ka svinības apmeklēs arī pāri ar bērniem, bet viņiem Keita un Viljams skaidri likuši saprast – nekādu dāvanu nevajag, taču būtu labi, ja viņi tā vietā ziedotu labdarībai. Jāatgādina, ka līdzīgu lūgumu pāris savulaik izteica arī saviem kāzu viesiem.

Svarīgākais