ES un ASV pauž bažas par situāciju Gazas joslā

© scanpix

Eiropas Savienība (ES) un ASV piektdien paudušas bažas par vardarbības saasināšanos Gazas joslā.

ES paziņojumā, kas izdots visu 28 bloka dalībvalstu vārdā, paustas bažas par situācijas saasināšanos Gazas joslā, tostarp par Izraēlas teritorijas apšaudīšanu un Izraēlas sauszemes operāciju.

Bloka dalībvalstis atzinīgi novērtējušas īslaicīgo "humāno pauzi" ceturtdien, bet paudušas nožēlu, ka tai nesekoja ilgstošs pamiers.

"Mēs aicinām visas puses nekavējoties vienoties par pamieru," teikts paziņojumā, atgādinot par saistībām atļaut brīvu piekļuvi humānajai palīdzībai.

ES paudusi dziļu nožēlu par daudzo civiliedzīvotāju nāvi, aicinot izmeklēt šos gadījumus.

Paziņojumā nosodīta palestīniešu kustība "Hamas" par Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm, atzīstot, ka ebreju valstij ir tiesības aizstāvēt savus iedzīvotājus. Taču vienlaicīgi uzsvērts, ka Izraēlas rīcībai jābūt proporcionālai.

"Mēs atkārtoti aicinām abas puses deeskalēt situāciju, izbeigt vardarbību un pārtraukt civiliedzīvotāju ciešanas," norādīts bloka paziņojumā.

Arī ASV prezidents Baraks Obama piektdien telefonsarunā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu pauda bažas par Gazas krīzi.

Obama norādīja, ka ASV atbalsta Izraēlas tiesības sevi aizstāvēt, bet atzina, ka "Savienotās Valstis un mūsu draugi un sabiedrotie ir dziļi noraizējušies par tālākas eskalācijas risku un vēl citu nevainīgu dzīvību zaudēšanu".

Svarīgākais