Vairums grieķu ekonomisko krīzi uzskata par sazvērestību

© scanpix

Lielākā daļa grieķu domā, ka ekonomisko krīzi, kas skar valsti pēdējos četrus gadus, sagatavojuši ārvalstu ietekmes centri, liecina piektdien laikrakstā "Kathimerini" publiskotās aptaujas rezultāti.

Šādās domās bija 75% no nedaudz vairāk kā 1000 aptaujātajiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 69% grieķu arī tic tam, ka pastāv zāles pret vēzi, un 59% uzskata, ka 2001.gada 11.septembra terorakts bija ASV sazvērestība.

27% aptaujāto arī uzskata, ka cilvēka izkāpšana uz Mēness 1969.gadā bijusi falsifikācija.

Grieķija ieslīga ekonomiskajā krīzē 2010.gadā pēc tam, kad toreizējā sociālistu valdība atklāja, ka iepriekšējā konservatīvo administrācija sniegusi nepatiesas aplēses par valsts deficītu.

Zaudējot uzticību finanšu tirgos, Grieķija bija spiesta divkārt lūgt palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem, kuri apmaiņā pret kopumā 240 miljardu aizdevumu pieprasīja veikt vērienīgus taupības pasākumus. Rezultātā tūkstošiem grieķu zaudēja darbu, algas un pensijas tika samazinātas.

"Šī ekonomiskā krīze, šķiet, saasinājusi iracionālas politiskās domāšanas fenomenu," norādīja viens no pētījuma autoriem.

Pie šī projekta strādāja pētnieki no Oksfordas Universitātes, Maķedonijas Universitātes un Starptautiskās Helēņu universitātes Salonikos.

Pētījumā atklājās, ka visvairāk grieķi uzticas pareizticīgo baznīcai, bet vismazāk - parlamentam.

Augsta neuzticība ir arī pret ebrejiem, turkiem un amerikāņiem.

Svarīgākais