Doņeckas separātistu telefonsarunas liecina par zenītraķešu piegādēm no Krievijas

© scanpix

Ukrainas drošības dienests (UDD) piektdien publiskojis promaskavisko separātistu sarunu ierakstus, kas apliecina, ka viņi no Krievijas saņēmuši zenītraķešu kompleksu "Buk-M" kopā ar Krievijas apkalpi.

"Audioierakstos fiksētas divas lietas - pirmkārt, ka iekārta "Buk" no Krievijas Federācijas teritorijas tieši pirms terora akta šķērsojusi Ukrainas robežu, otrkārt, paši teroristi apliecina, ka šīs iekārtas apkalpe līdz ar pašu iekārtu izbraukusi no Krievijas teritorijas - tātad tie bijuši Krievijas karavīri," preses brīfingā sacījis UDD vadītājs Valentīns Naļivaičenko.

Vienlaikus viņš paziņojis, ka pie robežas aizturēti divi Krievijas pilsoņi, iespējamie šā zenītraķešu kompleksa apkalpes locekļi.

Abiem aizturētajiem ir Krievijas pases, bet "viens pat pamanījies paņemt līdzi karaklausības apliecību, kurā minēta specialitāte - uguns koriģētājs", piebildis Naļivaičenko.

Aizturētie šobrīd tiek nopratināti un viņu liecības tiks iekļautas kopējos pierādījumos krimināllietā par terorismu, kas ierosināta pēc Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanas, viņš pastāstījis.

Pēc UDD datiem, ceturtdienas rītā Ukrainas pretizlūkošanas dienests noskaidrojis, ka teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" kaujiniekiem ziņots par vismaz vienas iekārtas "Buk" un tās apkalpes nosūtīšanu pāri robežai ap vieniem iepriekšējā naktī. Deviņos no rīta tā nosūtīta uz Doņecku un vēlāk pārvesta uz Pervomaisku.

"Mums galvenais ir noskaidrot triju "Buk" apkalpes locekļu, Krievijas karavīru, uzvārdus, kuri vadīja zenītraķešu kompleksu un raidīja raķeti uz pasažieru lidmašīnu," sacījis Naļivaičenko.

Kā ziņots, ceturtdien UDD jau publiskoja sarunu ierakstus, kuros separātisti ziņo par lidmašīnas notriekšanu, sākumā uzskatot, ka trāpījuši Ukrainas lidmašīnai, bet vēlāk atskāršot, ka notriekta liela pasažieru lidmašīna un ir daudz bojāgājušo.

Svarīgākais