Pakistānietim piespriests nāvessods par zaimošanu

© F64

Pakistānas tiesa piespriedusi nāvessodu kādam vīrietim par pravieša Muhameda apvainošanu, pamatojoties uz pretrunīgi vērtētajiem zaimošanas likumiem, otrdien pavēstījuši advokāti.

Pakistānā par islāma zaimošanu draud bargi sodi, tostarp nāvessods, taču cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka šos likumus bieži izmanto personīgu rēķinu kārtošanai.

50 gadus vecais Zulfikars Ali tika aizturēts 2008.gadā Lahorā un tika apsūdzēts zaimojošu saukļu rakstīšanā uz sienām.

Ali advokāti liecināja, ka viņu klients ir psihiski slims, taču, neskatoties uz to, tiesnesis pirmdien piesprieda viņam nāvessodu.

Valstī kopš 2008.gada faktiski ir spēkā nāvessoda izpildīšanas moratorijs civiliedzīvotājiem. Kopš tā laika nāvessods izpildīts vienīgi kādai militārpersonai, kurai sodu piesprieda karatiesa.

"Apsūdzētais Zulfikars Ali zaimoja, rakstot Muhamedu apvainojošus tekstus uz sienām Islāmpuras rajonā," tiesnesis skaidroja savu lēmumu. "Viņu pieķēra nozieguma vietā. Tur ieradās policija. Tāpat viņš arī izteica zaimojošas piebildes, dzirdot aicinājumus uz lūgšanām."

Ali ir jāsamaksā arī viena miljona rūpiju (apmēram septiņu tūkstošu eiro) sodanauda, pretējā gadījumā pirms pakāršanas viņam būs jāpavada gads cietumā.

Advokāts Kašifs Ali Bohari norādīja, ka Ali uz tiesu tika atvests no cietuma psihiatriskās nodaļas.

"Es teicu tiesā, ka viņš ir psihiski slims, bet mani ignorēja," stāsta Bohari.

Turpretī tiesnesis apstiprināja, ka Ali ir ticis pārbaudīts un atzīts par garīgi veselu.

Zaimošana Pakistānā ir ļoti delikāts jautājums. Pat nepierādītas apsūdzības var izraisīt plašu sabiedrības neapmierinātību.

ASV valdības ziņojumā atzīts, ka Pakistāna zaimošanas likumus piemērojusi biežāk nekā jebkura cita pasaules valsts. Nāvessods par islāma zaimošanu Pakistānā piespriests 14 cilvēkiem, bet vēl 19 cilvēki notiesāti ar mūža ieslodzījumu.

Svarīgākais