Pāvests solījis "risinājumus" celibāta jautājumam

© Scanpix/AP

Intervijā, kas svētdien publicēta Itālijas avīzē "La Repubblica", pāvests Francisks solījis "risinājumus" priesteru celibāta jautājumam, šķietami ļaujot arī noprast, ka celibāts ar laiku varētu tikt atcelts. Tiesa gan, Vatikāns šādas teiktā interpretācijas jau noraidījis. Intervijā pāvests nosodījis bērnu seksuālo izmantošanu, sakot, ka tā baznīcā ir kā "lepra", un atzinis, ka "pedofilijas līmenis baznīcā ir 2%".

"Šie 2% ietver priesterus un pat bīskapus un kardinālus," intervijā atzinis katoļu baznīcas galva.

Vaicāts, vai baznīca varētu kādu dienu atļaut priesteriem precēties, Francisks atgādinājis, ka celibāts tika institucionalizēts "900 gadus pēc Mūsu Kunga nāves" un ka dažās Austrumu baznīcās, kas atrodas Vatikāna aizbildniecībā, priesteri var precēties.

"Problēma pastāv, bet tā nav viena no milzīgajām. Tam ir vajadzīgs laiks, bet ir risinājumi, un es tos atradīšu," sacījis Francisks.

Tiesa gan, Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi jau norādījis, ka citāti laikrakstā par pedofiliem kardinālu vidū un iespējamo priesteru celibāta reformu neatbilst tam, ko pāvests patiesībā teicis.

"Šī nebūt nav intervija šā vārda normālajā izpratnē," sacīja Lombardi, apsūdzot laikrakstu, ka tas "manipulē ar vaļsirdīgajiem lasītājiem".

Vairāku interviju virknē šī bija jau trešā ar 90 gadus veco "La Repubblica" dibinātāju, pazīstamo žurnālistu un ateistu Eudžēnio Skalfāri.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais