ASV kara komisariāts jauniesaucamo pavēstes izsūtījis Pirmā pasaules kara veterāniem

© Scanpix/AFP

ASV Pensilvānijas štata kara komisariāts izsūtījis pavēstes Pirmā pasaules kara dalībniekiem, vēsta BBC news.

Visās pavēstēs bijis norādīts, ka neierašanās gadījumā jauniesaucamais vai  nu maksās lielu soda naudu, vai arī tiks iesēdināts cietumā vismaz uz pāris diennaktīm. Jāatzīmē, ka diemžēl, neviens no adresātiem vairs nav dzīvajo vidū un pavēstes saņēmuši viņu ģimenes locekļi.

Kuriozais gadījums atklājies pēc tam, kad štata iedzīvotāja Džeina Hjuī izstāstīja to žurnālistiem. Džeinas ģimene  saņēmusi pavēsti, kas bijusi adresēta viņas vīra Bērta Hjuī vectēvam, kurš miris 1995. gadā, 100 gadu vecumā.

"Tas bija gan dīvaini, gan aizkustinoši. Bet mēs nekādā gadījumā netaisījāmies sazināties ar to velna kara komisariātu, jo baidījāmies, ka mums liks samaksāt  minēto soda naudu," stāsta Džeina.

Kā noskaidrojies, kļūda ieviesusies  komisariāta datoroperatora dēļ, kas pieprasot gada skaitļus 1993-1997 no datu bāzes, ievadījis tikai skaitļus 93-97 un dators izdevis sarakstus, kuros bijuši gan  to vīriešu vārdi, kas dzimuši no 1993.-1997., gan no 1893.-1897. gadam.

"Mēs kļūdījāmies un 18-25 gadu vecu vīriešu vietā pavēstes nosūtījām  nepareizi, iznāca nesmuki, mēs ļoti atvainojamies," žurnālistiem uzsvērusi sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Maknaita.