Čavess mainīs ūdenskrituma nosaukumu

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess paziņojis par nepieciešamību mainīt pasaules augstākā (gandrīz 980 metru) ūdenskrituma nosaukumu. Pašlaik tas tiek dēvēts par Anhela ūdenskritumu – par godu amerikāņu lidotājam Džimmijam Endželam (Jimmy Angel), kurš 1937. gadā avarēja tieši pie ūdenskrituma, savukārt U. Čavess ierosinājis tam atdot seno indiāņu lietoto nosaukumu un ūdenskritumu dēvēt par Kerepakupai - Meru.

BBC vēsta, ka ar šo priekšlikumu ekscentriskais Venecuēlas prezidents nācis klajā sava tradicionālā televīzijas šova laikā. Turklāt sākotnēji viņš kļūdaini apgalvojis, ka pemonas indiāņu cilts ūdenskritumu dēvējot par Churun - Meru. Jau pēc brīža U. Čavesa meita Marija pasniegusi prezidentam zīmīti, kurā bijis uzrakstīts ūdenskrituma pareizais nosaukums, un U. Čavess to vairākas reizes atkārtojis, lai iegaumētu. "Kopš šā laika nevienam to vairs nevajadzētu saukt par Anhela ūdenskritumu, bet dēvēt senajā indiāņu vārdā," sacījis U. Čavess, piebilstot, ka tulkojumā no pemonu valodas ūdenskrituma nosaukums nozīmē "ūdenskritums pašā dziļākajā vietā".

Savu ideju U. Čavess pamatojis ar to, ka Dž. Endželu nevarot uzskatīt par ūdenskrituma atklājēju. "Pirms tam to taču noteikti bija redzējuši miljoniem iezemiešu. Mēs taču nevaram pieņemt, ka kāds puika no Amerikas Savienotajām Valstīm atlidoja ar lidmašīnu un pirmais pamanīja ūdenskritumu. Tas nozīmētu, ka pirms viņa neviens tur nav dzīvojis," stāstījis U. Čavess, kurš pazīstams kā patoloģisks ASV nīdējs.

RIA Novosti vēsta, ka ūdenskritumu, kas atrodas grūti pieejamā vietā Bolivāra štatā Venecuēlas dienvidos, pirmais (atskaitot vietējos iedzīvotājus) varētu būt sasniedzis Ernesto Sančess 1910. gadā. Viņa pieraksti gan ir grūti izprotami, tāpēc tiek uzskatīts, ka ūdenskrituma atklājēju gods pienākas Venecuēlas jūras kara flotes jūrniekam Fēliksam Kardonam Puigam un pētniekam Mundo Freikasam, kuri to sasniedza 1927. gadā. Pēc 10 gadiem, vadoties tieši pēc šiem pierakstiem, meklēt ūdenskritumu devās Dž. Endžels, kura lidmašīnai nācās veikt avārijas nosēšanos uz Aujantepui klints, no kurienes gāžas lejup ūdenskritums. Tikai pēc 11 dienu ceļojuma cauri džungļiem lidotājam un trim viņa pavadoņiem izdevās sasniegt apdzīvotas vietas, un pēc tam, kad šo atgadījumu aprakstīja avīzēs, ūdenskritumam tika piešķirts lidotāja vārds. 1994. gadā Anhela ūdenskritums tika iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais