Doņeckas apkaimē saspridzināti trīs tilti

© Scanpix

Doņeckas apkaimē, Austrumukrainā, pirmdien saspridzināti trīs tilti. Ukrainas mediji vēsta, ka tiltus saspridzinājuši promaskaviskie kaujinieki.

Pēc Slovjanskas un Kramatorskas krišanas Ukrainas valdības spēku rokās separātisti tagad savus kaujiniekus sakoncentrējuši Doņeckā un Luhanskā un gatavojas iespējamam valdības spēku uzbrukumam.

Doņeckas apkaimē Novobahmutivkas ciemā saspridzināts dzelzceļa tilts pār autoceļu. Kravas vilcienu sastāvi palikuši karājamies gaisā virs sprādzienā sagāztās tilta konstrukcijas.

Pēc sprādziena, īsi pirms tilta sagāšanās, aizsargkrāsas formās tērpti vīri sakāpuši automašīnās un aiztraukušies Doņeckas virzienā, ziņu aģentūrai "Associated Press" pastāstīja aculiecinieks.

Vēl divi tilti uz ceļiem, kas Doņecku savieno ar Slovjanskas apvidu, saspridzināti Zaktines un Seļeznivkas ciemos, apliecināja Ukrainas transporta pārvalde.

Sprādzienus sarīkojuši kaujinieki, vēsta Ukrainas Piektais kanāls. Tiltu atjaunošanai būs vajadzīgs pusotrs mēnesis, norādīja valsts dzelzceļa uzņēmuma pārstāvis.

Valdības spēki gatavojas turpināt operāciju pret kaujiniekiem, apliecināja Mihailo Kovals, kurš ieņem augstu amatu Ukrainas drošības struktūrās.

"Ir skaidrs stratēģijas plāns, kas ir apstiprināts. Šis plāns koncentrējas uz diviem lielākajiem reģionālajiem centriem - Luhansku un Doņecku. Šīs pilsētas tiks pilnībā bloķētas," sacīja Kovals. "Šo pasākumu rezultātā separātisti, sauksim viņus par bandītiem, būs spiesti nolikt ieročus."

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sestdien separātistu bandas tika padzītās no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.