Ukraina pārņem kontroli pār robežu ar Krieviju

© Scanpix

Ukrainas drošības struktūras pārņēmušas kontroli pār lielāko daļu robežas ar Krieviju, padarot neiespējamu lielu bruņutehnikas un algotņu grupu iekļūšanu Ukrainas teritorijā, pavēstīja iekšlietu ministra vietnieks Antons Heraščenko.

"Šobrīd robeža ir slēgta ar tā dēvēto uguns aizsegu. Ja no Krievijas puses brauks kaut kāda bruņutehnika, kaut kādi "kamazi" - strādā mūsu izlūki, tā tiks iznīcināta no gaisa vai arī ar artilērijas uguni," sacīja amatpersona.

Ukrainas drošības struktūras uz Ukrainas-Krievijas robežas kontrolē lielāko daļu kontrolpunktu, norādīja Heraščenko.

"Mēs vēl neesam līdz galam ieņēmuši visus punktus uz robežas, bet palicis ir pavisam nedaudz. Domāju, ka tuvākajās dienās šis jautājums būs pabeigts. Taču jau šodien lielu bruņutehnikas grupu, lielu algotņu grupu ielaušanās Ukrainā faktiski nav iespējama," uzsvēra viceministrs.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sestdien separātistu bandas tika padzītās no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Svarīgākais