Bolīvieši maina pulksteņa rādītāja virzienu

© Scanpix/Reuters

Plašas diskusijas Bolīvijā un arī aiz tās robežām izraisījis pulkstenis, kas uzstādīts uz Kongresa ēkas fasādes galvaspilsētā Lapasā. Neparastā pulksteņa rādītāji virzās pretēji ierastajam virzienam, attiecīgi neierastā kārtībā izvietoti arī skaitļi uz tā ciparnīcas.

 Uzstādot šo pulksteni, valsts kreisi noskaņotā valdība vēlējusies uzsvērt Bolīvijas atšķirību no citām pasaules valstīm, taču opozīcija tās rīcību dēvē par muļķīgu.

Dīvainais pulkstenis tika uzstādīts dienā, kad Bolīvijā, tāpat kā citās dienvidu puslodes valstīs, atzīmēja ziemas saulgriežus. Nepateicīgo darbu skaidrot iedzīvotājiem tā uzstādīšanas iemeslus uzņēmies valsts ārlietu ministrs Dāvids Čokuenhuansa. Galvenais viņa arguments bijis tas, ka dienvidu puslodē pulksteņa rādītāja virzienam jābūt pretējam ziemeļu puslodē pieņemtajam, – ministrs atgādinājis, ka arī saules pulksteņiem dienvidu puslodē ēna virzoties uz pretējo pusi nekā ziemeļu puslodē uzstādītajiem saules pulksteņiem, tādēļ to pašu principu būtu tikai loģiski attiecināt uz parastajiem laikrāžiem. «Un vispār – kurš ir teicis, ka pulksteņa rādītājiem vienmēr jāiet vienā un tajā pašā virzienā? Kāpēc mēs vienmēr esam spiesti kādam pakļauties, kādēļ nevaram šim jautājumam pieiet radoši?» retoriski jautājis ministrs.

Vairāki viņa kolēģi aizrunājušies līdz tam, ka paziņojuši – pulksteņa rādītāju virziena maiņa ir simbols tam, ka Bolīvija beidzot atbrīvojusies no koloniālā jūga. Labējās opozīcijas pārstāvji gan uzsvēruši, ka valdība ar šo rīcību tikai padara Bolīviju smieklīgu pārējās pasaules acīs. Ar viena pulksteņa uzstādīšanu vēl varētu samierināties, uzskatot to par neizdevušos joku, taču ministru kabinets jau sagatavojis rīkojumu, saskaņā ar kuru šādus laikrāžus plānots uzstādīt visās valsts iestādēs un arī publiskās vietās, piemēram, dzelzceļa stacijās un lidostās. Un tas jau vairs nemaz neesot smieklīgi...

Lai saprastu, cik ir pulkstenis, bolīviešiem tagad nākas mazliet padomāt, – šajā brīdī uz Kongresa ēkas fasādes uzstādītais laikrādis rāda desmit minūtes pāri trijiem.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais