Ukrainā pretterorisma operācijas laikā iet bojā 160 mierīgie iedzīvotāji

© Scanpix

Ukrainas varasiestāžu īstenotās pretterorisma operācijas laikā Doņeckas apgabalā gājuši bojā vismaz 160 mierīgie iedzīvotāji, trešdien paziņojusi apgabala administrācijas vadītāja vietniece un veselības aizsardzības pārvaldes priekšniece Jeļena Petrjajeva.

"Pretterorisma operācijas īstenošanas laikā uz 1.jūliju Doņeckas apgabalā gājuši bojā 279 cilvēki - 262 vīrieši, 13 sievietes un četri bērni," pavēstīja Petrjajeva. "Kā nezināmi, tas ir, pilnīgi bez jebkādām atpazīšanās zīmēm, reģistrēti 93 cilvēki, kā militārpersonas (ģērbtas maskēšanās tērpos) - 26. Pārējie 160 bojāgājušie, domājams, ir vietējie iedzīvotāji."

Viņa piebilda, ka runa ir tikai par tiem bojāgājušajiem, kuru mirstīgās atliekas tikušas pakļautas tiesu medicīnas ekspertīzei.

Petrjajeva norādīja, ka Ukrainas drošības spēku kritušo reģistrāciju veic paši drošības spēki.

Arī vietējo separātistu un krievu algotņu bandas cenšas ar saviem kritušajiem tikt galā pašas. Nogalinātos krievu algotņus teroristi cenšas nogādāt pāri robežai uz Krieviju, bet pārējos kaujiniekus parasti apglabā bojāejas vietas tuvumā.

Vietējās varasiestādes fiksējušas gadījumus, kad separātisti savu kritušo līķus vienkārši metuši Ziemeļdoņecas kanālā.

Tāpēc spriest par separātistu un krievu algotņu patiesajiem zaudējumiem nav iespējams.

Nav zināms arī precīzs bojāgājušo skaits separātistu sagrābtajā Slovjanskā, jo daudzi līķi joprojām, iespējams, aprakti zem drupām. Nav datu arī par apglabātajiem.

Saskaņā ar Petrjajevas rīcībā esošajām ziņām Slovjanskā joprojām atrodas aptuveni 45 000 iedzīvotāju.

Pēc pretterorisma operācijas atsākšanas, beidzoties Ukrainas vienpusēji izsludinātajai uguns pārtraukšanai, upuru skaits esot pieaudzis.

Otrdien pēc Kramatorskas intensīvās apšaudīšanas saņemtas ziņas par sešiem bojāgājušajiem un septiņiem ievainotajiem, pavēstīja Petrjajeva.

"Turpinās kaujas Amvrosijivkā un Savurmogilā. Tur ir daudz bojāgājušo un ievainoto, taču precīzu skaitļu pagaidām nav. Ļoti slikti sakari," pastāstīja apgabala administrācijas amatpersona.

Viņa piebilda, ka kaujas notiek arī Doņeckas apgabala Karļivkā, Artemivskā un Siverskā.

Kā ziņots, Kijeva 20.jūnijā izsludināja vienpusēju ugunspārtraukšanu, kas piektdien tika pagarināta vēl uz trim dienām. Taču pirmdienas vakarā Porošenko paziņoja, ka vienpusējā ugunspārtraukšana pagarināta vairs netiks.

"Lēmums nepagarināt uguns pārtraukšanu ir mūsu atbilde teroristiem, kaujiniekiem un marodieriem," norādīja prezidents. "Unikālā iespēja īstenot miera plānu netika izmantota. Tas notika kaujinieku noziedzīgās rīcības dēļ. Viņi publiski paziņoja par nevēlēšanos atbalstīt gan miera plānu kopumā, gan konkrēti uguns pārtraukšanu."

Jau naktī uz otrdienu Ukrainas austrumos tika atsākta aktīva karadarbība pret tur esošajām vietējo bruņoto prokrievisko separātistu un krievu algotņu bandām.

Ukrainas varasiestādes ziņo, ka diennakts laikā esot iznīcināti jau simtiem kaujinieku.

Vienlaikus Kijeva paziņojusi, ka kopš pretterorisma operācijas sākuma valsts austrumos kopumā krituši 200 Ukrainas drošības spēku pārstāvji. Savukārt kopš karadarbības atsākšanas, tas ir, pēdējās diennakts laikā, krituši pieci ukraiņu karavīri.

Kritušo vidū ir 150 Bruņoto spēku militārpersonas, septiņi Ukrainas Drošības dienesta darbinieki, seši robežsargi, 13 Nacionālās gvardes cīnītāji un 24 miliči.

Savukārt ievainojumus kopumā guvuši 619 ukraiņu karavīri, tostarp 31 pēdējās diennakts laikā.