Hakeri Somijai nolaupījuši ievērojamu datu apjomu

© F64

Somija trešdien paziņojusi, ka pakļauta vienas vai vairāku valstu labā strādājošu hakeru kiberuzbrukumam un ka uzbrucēji vairāku gadu laikā nolaupījuši "ievērojamu" datu apjomu.

Jau oktobrī Helsinki atzina, ka tikuši pakļauti "masīvai" digitālajai spiegošanai, taču neminēja, kas veicis šo spiegošanu.

Somijas Drošības izlūkošanas dienesta ("Supo") direktors Anti Peltari trešdien Helsinkos sasauktās preses konferences laikā norādīja, ka uzbrukumos vainojami ārvalstu "valdības aģenti", kas atsevišķos gadījumos bijuši ļoti prasmīgi.

Tomēr Peltari atteicās minēt kādu konkrētu valsti, kā arī neatklāja zaudētās informācijas saturu.

Tikmēr Somijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Pēters Stenlunds atzina, ka hakeri "varētu būt piekļuvuši informācijai, kas, iespējams, ietekmējusi vairākas sarunas", kuras risinājusi valdība.

Tas "acīmredzot kaitējis Somijas nacionālajām interesēm", piebilda Stenlunds.

Tajā pašā laikā hakeri nav piekļuvuši jebkādai Eiropas institūciju informācijai un slepenajiem dokumentiem, kas glabājas citās datorsistēmās, kuras nav uzlauztas, uzsver Ārlietu ministrija.

"Supo" atzinis, ka kāda vārdā neminēta draudzīga valsts jau 2013.gada sākumā brīdinājusi Somija par iespējamo apdraudējumu.

Hakeriem izdevies instalēt Ārlietu ministrijas datoros spiegošanas programmas, kas tajos esošos datus nosūtījušas uz ārvalstīm.

"Supo" norāda, ka izmeklēšana šajā spiegošanas lietā ir pabeigta un ka pastiprinātie drošības pasākumi palīdzējuši novērst jaunus uzbrukumus.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju vairāki Rietumeiropas diplomātiskie tīkli daudzu gadu laikā tikuši pakļauti līdzīga veida uzbrukumam," norādīja Stenlunds.

Svarīgākais