ASV izdevumi cīņai ar terorismu pasaulē jau pārsnieguši vienu triljonu dolāru

ASV izdevumi cīņai ar terorismu pasaulē jau pārsnieguši vienu triljonu dolāru (490 miljardus latu), ziņo ASV Kongresa pētniecības dienesta analītiķi pēc tam, kad prezidents Baraks Obama parakstīja likumprojektu par 2010.finanšu gada militāro budžetu.

Saskaņā ar šo dokumentu operāciju turpināšanai Irākā un Afganistānā tiek piešķirti 128,3 miljardi dolāru, tai skaitā aptuveni 65 miljardi Afganistānai.

1.decembrī paziņojot par jauno darbības stratēģiju šajā Āzijas valstī, Obama norādīja, ka pusgada laikā uz turieni papildus dosies 30 000 karavīru, un šim nolūkam būs vajadzīgi vēl 30-35 miljardi dolāru. Šos līdzekļus viņš gatavojas pieprasīt Kongresam februārī, iesniedzot valsts izdevumu projektu 2011.finanšu gadam.

Novērtējot izdevumus konfrontācijai ar teroristiem visā pasaulē pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, tiek ņemti vērā ne vien tiešie asignējumi diviem kariem, bet arī ilgtermiņa līgumi ar apakšuzņēmējiem bruņojuma un tehnikas piegādei, militāro objektu celtniecība, ievainoto ārstēšana, palīdzība bojāgājušo ģimenēm un veterāniem, pasākumi ASV kontinentālās daļas aizsardzībai, vēstniecību apsardze, pētījumi un citas programmas.

Kopsummā ietilpst 748 miljardi dolāru kā izdevumi, kas saistīti ar operāciju Irākā, un 300 miljardi dolāru karam Afganistānā.

Svarīgākais