Lietuvas AM: Jāturpina Baltijas reģiona drošības stiprināšana

© F64

Lietuvas Aizsardzības ministrijas (AM) aizsardzības politikas direktors Vaidots Urbelis pēc sarunām ar ASV aizsardzības ministra palīga vietnieku stratēģijas un bruņoto spēku attīstības jomā Dereku Šolē uzsvēra, ka Baltijas reģiona drošības stiprināšanas turpināšana ir ļoti svarīga.

Tikšanās gaitā visu trīs Baltijas valstu aizsardzības politikas direktori uzsvēra savu atbalstu ASV prezidenta Baraka Obamas iniciatīvai atvēlēt papildu miljardu dolāru reģiona aizsardzības nostiprināšanai.

Lietuva sper nepieciešamos soļus, lai nodrošinātu, ka ASV un citu partneru klātbūtne Lietuvā ir savstarpēji izdevīga, norādīja Urbelis.

Šolē mudināja Lietuvu un pārējās Baltijas valstis izpildīt savas saistības attiecībā uz aizsardzības budžeta palielināšanu.

Viņš uzsvēra - ASV Kongress apstiprinās jaunos aizsardzības pasākumus tikai pēc tam, kad tas būs pārliecinājies par Eiropas valstu konkrētiem soļiem, lai palielinātu aizsardzības budžetu iepirkumiem par vismaz 20%.

Sarunu gaitā tika spriests arī par atbalstu Ukrainai un reģionālo sadarbību.

NATO ir trīskāršojusi Baltijas valstīs bāzēto iznīcinātāju skaitu, bet ASV Gaisa spēku ģenerālis Filips Brīdlovs pagājušajā mēnesī sacīja, ka NATO apsvērs iespēju par pastāvīgu karaspēka izvietošanu Austrumeiropā.

Pasaulē

Kristofers Kolumbs, 15. gadsimta pētnieks, kurš vadīja Spānijas finansētas ekspedīcijas, paverot ceļu Amerikas iekarošanai, bijis ebrejs no Rietumeiropas - ar šādu paziņojumu nākuši klajā Spānijas zinātnieki, izmantojot DNS analīzi, lai atrisinātu gadsimtiem senu noslēpumu, raksta “CNN”.

Svarīgākais