Teroristi Ukrainā atbrīvo pēdējos EDSO novērotājus

© Scanpix

Promaskaviskie kaujinieki Ukrainas austrumos sestdien atbrīvojuši pēdējos četrus Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājus, kas vēl atradās to gūstā.

Kaujinieki maijā gūstā sagrāba divas novērotāju grupas - kopumā astoņus cilvēkus.

Četri novērotāji, kas gūstā tika sagrābti 26.maijā Doņeckā, tika atbrīvoti piektdien. Pēdējo dienu laikā notika intensīvas sarunas, lai panāktu otras, 29.maijā Luhanskā sagūstītās novērotāju grupas, atbrīvošanu.

EDSO priekšsēdētājs Didjē Burkhalters paziņojumā apliecināja, ka, uzzinot par novērotāju grupas atbrīvošanu, izjūt atvieglojumu un ka EDSO ir gatava atbalstīt Ukrainas prezidenta Petro Porošenko piedāvāto miera plānu.

Teroristu līderis Aleksandrs Borodajs sacīja: "Mēs esam izpildījuši savas saistības."

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.