UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautas 26 jaunas vietas

Alu zīmējumi Francijā © Scanpix/AFP

Pavisam nesen no 15. līdz 25. jūnijam Dohā, Katarā notikušajā UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 38. sesijā nolemts Pasaules mantojuma sarakstu poapildināt ar 26 jaunām vietām.

Līdz ar to UNESCO Pasaules mantojuma saraksta vietu skaits pārsniedzis jau 1000.Pašlaik sarakstā ir 1007 vietas no 161 valsts.

Kā tūkstošā tajā iekļauta Okavango upes delta Botsvānā. Citas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā šogad iekļautās vietas ir: Stevns fosilās klintis Dānijā, Lielais Himalaju Nacionālais parks Indijā, Hamiguitāna kalnu grēdas savvaļas dzīvnieku rezervāts Filipīnās.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā no jauna iekļautas 21 kultūras mantojuma vietas, piemēram, Lielais kanāls Ķīnā, Pirmskolumbijas perioda vadonības sabiedrības apmetnes ar dikīzu kultūras akmens lodēm Kostarikā, Karolingu rietumu darbnīcas un Korvejas klosteris Vācijā, Erbilas citadele Irākā, Pjedmontas vīna dārzu ainava Itālijā, Tomiokas zīda dzirnavas un saistītās vietas Japānā, Senās Pjū pilsētas Mjanmā, Van Nelles fabrika Nīderlandē, Bolgaras vēsturiskais un arheoloģiskais komplekss Krievijā, Vēsturiskā Džidas pilsēta – vārti uz Makahu Saūda Arābijā, Bursa un Kumalikizika: Osmaņu impērijas dzimšanas vieta Turcijā u.c..

Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauta arī jaukta tipa mantojuma vieta, kurā atrodas augstvērtīgas kultūras un dabas vērtības – Čananas ainavu komplekss Vjetnamā.

Tika nolemts iekļaut arī trīs vietas UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā: Olīvu un vīnogulāju zemi – Dienvidjeruzalemes un Batiras kultūrainavu Palestīnā, Potosi pilsētu Bolīvijā un Selos medību rezervātu Tanzānijā.

Savukārt divas citas mantojuma vietas – Kilva Kisivani un Songomnaras drupas Tanzānijā – tika izslēgtas no apdraudēto vietu saraksta, novērtējot labo praksi un panākumus šo vietu aizsardzībā.

Pasaulē

Rietumu ieviestās sankcijas pret Krieviju iecerēto rezultātu sasniedz, līdz ar to karš Krievijas ekonomikai izmaksā ļoti dārgi un Maskavai ir grūti tikt pie tehnoloģijām un ieņēmumiem, kas nepieciešami karam, drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" laikā intervijā aģentūrai LETA vērtēja Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Svarīgākais