EDSO aicina atbrīvot Austrumukrainā sagūstītos novērotājus

© scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) trešdien atkārtoti aicinājusi "nekavējoties un bez nosacījumiem" atbrīvot visus tās darbiniekus, kas sagūstīti Ukrainas austrumos.

Ar šādu aicinājumu nāca klajā ASV sūtnis EDSO Daniels Baiers organizācijas konferencē Tokijā.

Austrumukrainā separātistu gūstā kopš maija atrodas divas EDSO novērotāju grupas - kopumā astoņi novērotāji un ukraiņu tulks.

Maija sākumā septiņi EDSO novērotāji Slovjanskā atradās separātistu gūstā astoņas dienas, bet pēc tam tika atbrīvoti.

Par joprojām pazudušajiem EDSO novērotājiem no Austrumukrainas separātistiem saņemtas pretrunīgas ziņas. Vieni apgalvo, ka novērotāji joprojām atrodas gūstā, citi - ka nezina, kur viņi atrodas.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Baiers norādīja, ka kaujinieki un ieroči turpina ieplūst no Krievijas Ukrainā un pagaidām no Krievijas puses nav novērojami nekādi mēģinājumi to apturēt.

Baiers EDSO vārdā aicināja Krievijas valdību gādāt par drošību uz robežas, lai ieroči un kaujinieki nevarētu šķērsot robežu un vairot vardarbību Ukrainā.