Lietuvā varētu aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu māju logos un balkonos

© Scanpix

Lietuvas Seims pieņēmis izskatīšanai divus Tabakas kontroles likuma grozījumu projektus.

Viens no tiem paredz aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu māju logos, uz balkoniem un terasēm, kā arī tuvāk par pieciem metriem no daudzdzīvokļu mājām un bērnu rotaļu laukumiem. Paredzēts arī noteikt, ka personas līdz 18 gadu vecumam nedrīkst smēķēt un pie tām nedrīkst atrasties tabakas izstrādājumi.

Otrs grozījumu projekts paredz aizliegt smēķēt automašīnas salonā, ja tur atrodas bērni, kā arī paaugstināt naudassodus par smēķēšanu neatļautās vietās no pašreizējiem 20-50 litiem (5,80-14,50 eiro) līdz 50-200 litiem (14,50-58 eiro).

Kā norādījis pirmā grozījumu projekta autors Antans Matuls, daudzi cilvēki sūdzas, ka kaimiņu bezatbildības dēļ nespēj pasargāt sevi un savus bērnus no tabakas dūmu radītā kaitējuma veselībai. Savu fizikālo īpašību dēļ šie dūmi nereti lielos daudzumos nonāk līdzās esošajos dzīvokļos, tādējādi pakļaujot nesmēķētājus pasīvajai smēķēšanai pašu mājās vai arī liedzot viņiem iespēju brīvi vēdināt istabas vai uzturēties balkonos.

Šobrīd likums Lietuvā aizliedz smēķēt izglītības un veselības aprūpes iestāžu telpās un teritorijā, darbavietu telpās, kopējās dzīvojamajās telpās un citās koplietošanas telpās, visu veidu sabiedriskajā transportā, restorānos, kafejnīcās, bāros un citās sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, klubos, diskotēkās, interneta kafejnīcās, kazino un spēļu automātu salonos, citās izklaides vietās, telpās, kurās norisinās sporta sacīkstes vai citi pasākumi, un citās ar cilvēku apkalpošanu saistītās telpās. Tomēr likumā nav aizliegta smēķēšana privātajos transportlīdzekļos.

Lietuvas Seima deputāti noskaidrojuši, ka aizliegums smēķēt automašīnās, kurās atrodas bērni, jau ir spēkā Austrālijā, sešos ASV štatos, Puertoriko, Apvienotajos Arābu Emirātos, lielākajā daļā Kanādas, Kiprā, Maurīcijā, Dienvidāfrikas Republikā un no šā gada februāra arī Lielbritānijā.

Pēc deputātu minētajiem datiem, pasaulē no smēķēšanas izraisītām veselības problēmām ik gadus mirst aptuveni seši miljoni cilvēku, tai skaitā aptuveni 600 000 pasīvo smēķētāju, bet Lietuvā smēķēšanas izraisītas slimības gadā prasa aptuveni 7000 cilvēku dzīvību.

Grozījumu projektus izskatīs Seima komitejas. Plenārsēžu darba kārtībā tie varētu atgriezties rudens sesijā.