Atgūta Aušvicas nometnes plāksne

© Scanpix

Polijas policijai izdevies atgūt pagājušonedēļ nozagto Aušvicas (Osvencimas) nāves nometnes vārtu plāksni ar uzrakstu Arbeit macht frei (Darbs dara brīvu) un aizturēt piecus cilvēkus, kas iesaistīti zādzībā.

Pēc pašreizējām ziņām, noziegumam, kas izraisīja plašu sašutuma vilni, nav bijuši ideoloģiski motīvi un zagļus vadījusi banāla iedzīvošanās kāre.

"Neviens no pieciem aizdomās turamajiem nav kāda neonacistu grupējuma vai līdzīgas organizācijas biedrs. Viņu motīvs neapšaubāmi bija iedzīvošanās kāre. Mēs vēl mēģinām noskaidrot vai viņi rīkojušies paši uz savu roku vai šo zādzību kāds pasūtījis," šodien preses konferencē sacījis Krakovas apgabala policijas dienesta vadītājs Andžejs Rokita.

Reuters vēsta, ka apcietinātie vīrieši ir vecumā no 20 līdz 39 gadiem un visi viņi iepriekš sodīti par dažādiem noziegumiem, arī bruņotām laupīšanām. Interesanti, ka 40 kilogramus smagā vārtu plāksne, kas tika nozagta Polijas dienvidos, atrasta valsts ziemeļos, turklāt jau bijusi sazāģēta trijās daļās. Kaut gan daļa poļu mediju uzskata, ka zagļi vēlējušies 40 kilogramus smago plāksni nodot metāllūžņu savācējiem, šajā lietā ir krietni daudz neskaidrību. Pirmkārt, nav saprotams, kādēļ plāksne izvesta cauri visai Polijai - transporta izdevumi vien varētu būt bijuši pietiekami lieli, lai aprītu iespējamo peļņu no tās nodošanas metāllūžņos. Otrkārt, zagļiem bijis jāsaprot, ka plāksne ir tik atpazīstama, ka to vienkārši nodot pārstrādei nebūs iespējams. Tādēļ tiek nopietni izskatīta versija, ka plāksni savām vajadzībām pasūtījis kāds privātkolekcionārs.

Aušvicas koncentrācijas nometnes muzeja pārstāvis Pāvels Savickis izteicis lielu pateicību policijai un pavēstījis, ka eksperti mēģinās noskaidrot kādā veidā plāksni iespējams salabot un jau tuvākajā laikā tā atkal tiks uzstādīta virs nometnes vārtiem, kurus kopš piektdienas rotāja kopija. Jāatgādina, ka par informāciju, kas palīdzētu atgūt plāksni, bija izsludināta atlīdzība 30 000 eiro apmērā un policija paziņojusi, ka šo dienu laikā saņēmusi vairāk nekā 100 telefona zvanus. Tiesa, netiek vēstīts par to, ka kāds zvanītājs būtu nopelnījis šo atlīdzību.