ASV: Ķīnas aizsardzības budžets pārsniedz 145 miljardus dolāru

© skanpix

Ķīnas aizsardzības budžets pagājušajā gadā pārsniedzis 145 miljardus dolāru (107 miljardus eiro), ceturtdien paziņojis Pentagons, nosaucot par 21% lielāku summu, nekā oficiāli paziņojusi Ķīna.

Veicot aprēķinus ikgadējam ziņojumam Kongresam, Pentagons izmantojis 2013.gada cenas un valūtas kursus.

Pentagons atzinis, ka aplēst Ķīnas izdevumus ir grūti, jo finanšu darījumi nav caurskatāmi un pāreja no komandekonomikas ir nepilnīga.

Ķīnas Aizsardzības ministrija jau nosodījusi Pentagona ziņojumu, uzsverot, ka kategoriski tam nepiekrīt.

"Gadu pēc gada Savienotās Valstis izdod tā dēvēto ziņojumu par "Militāro un drošības attīstību Ķīnā", paužot absurdu kritiku par Ķīnas normālo aizsardzības un armijas attīstību, pārspīlējot "Ķīnas militāros draudus", kas ir pilnīgi nepareizi," paziņojusi Ķīnas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka šī gada ziņojums pašreiz tiek analizēts.

Pentagona ziņojums publiskots vien pāris dienas pēc tam, kad ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels apsūdzēja Pekinu par "destabilizējošu rīcību" Dienvidķīnas jūrā.

Heigels arī brīdināja Pekinu, ka Vašingtona nepaliks pasīva gadījumā, ja tiks apdraudēta starptautiskā kārtība.

Ministrs aicināja starptautiskās domstarpības risināt miermīlīgā ceļā.

Spriedze Dienvidķīnas jūrā, Pekinai pretendējot gandrīz uz visu tās akvatoriju, pēdējā laikā pieaugusi, Ķīnai aktivizējot savu "vēsturisko tiesību" uzturēšanu.

Tikmēr uz savu daļu Dienvidķīnas jūrā pretendē arī Bruneja, Malaizija, Filipīnas, Taivāna un Vjetnama. Līdz ar Pekinu visaktīvāk savas pretenzijas šajā reģionā šobrīd piesaka Hanoja un Manila.

Pentagona 96 lappušu garajā ziņojumā norādīts, ka Ķīna, kas uzsākusi savas armijas modernizāciju, liek uzsvaru uz gatavošanos iespējamiem incidentiem Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās.