Kaujinieki Ukrainā aizturējuši vēl vienu EDSO novērotāju grupu

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) piektdien paziņoja, ka ceturtdienas vakarā pazaudējusi kontaktus ar četru novērotāju grupu netālu no nemierīgās Ukrainas austrumu pilsētas Luhanskas.

Novērotāju grupu Severodoņeckas pilsētā 100 kilometrus uz ziemeļiem no Luhanskas apturējuši bruņoti vīrieši, pēc kā ar to pazuduši kontakti, ziņo EDSO.

Savukārt Luhanskas apgabala kaujinieku "Tautas frontes" līderis Aleksejs Čmiļenko pavēstīja, ka viņi jau ir atbrīvojuši aizturētos EDSO novērotājus un negrasās likt šķēršļus viņu darbam.

"Tiešām, četru EDSO pārstāvju grupa tika aizturēta vakar vakarā, viņus nogādāja Luhanskā un pārbaudīja dokumentus. Kad noskaidrojās, ka viņi patiešām ir starptautiskās organizācijas pārstāvji un nenodarbojas ar provokāciju organizēšanu, tika nolemts viņiem izteikt brīdinājumu, lai turpmāk bez atbilstošas dokumentācijas un pavadības viņi nebraukātu," aģentūrai "Interfax" pavēstīja kaujinieku vadonis.

LETA jau ziņoja, ka pirmdienas vakarā EDSO Doņeckā pazaudēja kontaktus ar četriem novērotājiem no Igaunijas, Dānijas, Turcijas un Šveices. Promaskaviskie separātisti Slovjanskā ceturtdien apstiprināja EDSO novērotāju aizturēšanu.

Trešdien Doņeckas reģionā uz laiku tika aizturēta vēl viena novērotāju grupa, kurā ietilpa 11 cilvēki. Vēlāk organizācijai izdevās ar viņiem atjaunot kontaktus.

EDSO priekšsēdētājs Šveices prezidents Didjē Burkhalters trešdien nosodīja organizācijas novērotāju aizturēšanu Austrumukrainā, norādot, ka uzskata to par "sabotāžas aktu".

Burkhaltera paziņojumā teikts, ka EDSO novērotāju aizturēšana nevar tikt paciesta un tā uzskatāma par sabotāžas aktu, kas vērsts pret starptautiskās sabiedrības centieniem palīdzēt Ukrainai pārvarēt krīzi.

Ukrainā nedēļas nogalē uzturējās vairāk nekā 1000 novērotāju no EDSO un citām starptautiskajām organizācijām, uzraugot svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas.

Svarīgākais