Jaceņuks: Ja Krievija pārtrauks atbalstīt separātistus, situācija Ukrainas austrumos tiks atrisināta

© Scanpix

Ja Krievija pārstās atbalstīt un finansēt separātiskos kaujiniekus, situācija Ukrainas austrumu daļā tiks atrisināta nedēļas līdz divu nedēļu laikā, ar šādu paziņojumu Berlīnē notiekošajā enerģētiskajai neatkarībai veltītajā samitā nācis klajā Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

"Ja Krievija izstāsies no spēles, mēs situāciju Ukrainas austrumos izlemsim nedēļas vai divu laikā. Taču, kad Krievija atbalsta un finansē teroristus, nodrošina tiem piekļuvi Ukrainas teritorijai, tas rada milzīgas grūtības," norādījis Jaceņuks.

Pēc viņa teiktā, situācija Ukrainas austrumu daļā turpina saasināties.

Ukrainas premjers arīdzan mudināja Maskavu "nosodīt teroristus", kā arī atbalstīt Ukrainas centienus pret teroristiem.

Jaceņuks arī atkārtoti apliecināja, ka Ukraina ir gatava iesaistīties miera sarunās ar visiem, kuri iestājas par mieru un vienotu Ukrainu.

"Mēs darīsim visu, ko spēsim, lai nosargātu mieru un stabilitāti, lai Ukraina būtu vienota un demokrātiska valsts. Ir virkne iespēju, tostarp miera sarunas ar visiem, kuri vēlas mieru un vienotu valsti," uzsvēra Ukrainas premjers.

Pasaulē

ASV vēlas, lai Izraēlas un Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" karš beigtos pēc iespējas ātrāk, pirmdien apliecināja īpašais ASV sūtnis Eimoss Hohstīns, vienlaikus mudinot pildīt ANO rezolūciju, kurā grupējumam pieprasīts atkāpties no Libānas dienvidiem.