ANO: Sīrijai neizdosies ievērot noteikto termiņu ķīmisko ieroču iznīcināšanai

© Scanpix/AFP

Sīrijas ķīmiskie ieroči netiks iznīcināti paredzētajā laikā un 30.jūnija termiņš tiks nokavēts, atzinis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Sīrijai neizdevās ievērot arī noteikto termiņu - 27.aprīli - ķīmisko ieroču izvešanai, un pilsoņkara plosītajā valstī joprojām atrodas aptuveni 8% no Sīrijas deklarētajiem krājumiem.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu paredz ANO Drošības padomes 2013.gada 27.septembrī pieņemtā rezolūcija, kas dod starptautiski saistošu spēku ASV un Krievijas sarunās panāktajam plānam likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu.

Ieroču iznīcināšana uzticēta apvienotajai ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misijai.

Vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē un iznīcinātiem līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Bet ANO ģenerālsekretārs Drošības padomei adresētā vēstulē, kas datēta ar 23.maiju, atzinis, ka arī šis termiņš netiks ievērots.

Bans vēstulē norādījis, ka darbs tiks turpināts "ierobežotu periodu" pēc 30.jūnija, kad vajadzētu pabeigt lielāko daļu no atlikušajiem darbiem ķīmisko ieroču iznīcināšanai.

Ģenerālsekretārs arī norādījis, ka termiņa pagarināšana dos laiku noslēgt nepieciešamās vienošanās, lai OPCW varētu pēc tam turpināt darbu Sīrijā un veikt uzraudzīšanu.

Bans arī paudis bažas par ziņām, ka uzbrukumos Sīrijā izmantota hlora gāze un aicināja Sīrijas valdību un opozīciju sadarboties ar ANO misiju, kas nosūtīta šo faktu noskaidrošanai.

Ķīmisko ieroču iznīcināšanas vienošanās ietvaros Sīrija nav deklarējusi savus hlora krājumus, kas parasti tiek izmantoti saimnieciskiem mērķiem, bet var kļūt arī bīstamu ķīmisko ieroci.

Sīrija pagājušajā gadā pievienojās starptautiskajai Ķīmisko ieroču konvencijai, kad piekrita sava ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanai.

Tas, ka Sīrijas valdības rīcībā ir hlora gāze, nav konvencijas pārkāpums, bet gāzes izmantošana ir.

Pasaulē

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais